Със златен медал в раздел за групово певческо изкуство се завърна фолклорната група „Маргарита“ – с. Бошуля, от Първия фолклорен събор „Свети Константин – 2016“, организиран от община Пещера. Златен медал спечелиха в раздела за индивидуални изпълнители – дуетът на сестри Виктория (9 г.) и Никол Борисови(6 г.), а малките „Маргаритки“ са отличени със сребърни медали. Дължа благодарност и на нашия акордеонист Йордан Кърчаков, който отделя от времето си, за да бъде с нас и да ни помага, каза ръководителката на двата състава Гинка Балабанова.

Тя разказа, че организацията на фестивала е била перфектна, децата и възрастните изпълнители са се чувствали комфортно през цялото време и това, разбира се е било усетено от публиката, която е дарила с аплодисменти изпълнителките. Журито също е дало висока оценка за бошулските групи, които не за първи път жънат високи успехи.

31бошуля2

Носиите на изпълнителките са създадени по модел на автентичен бошулски сукман, разказа Йорданка Венчева, която е част от група „Маргарита“. В дома си тя има колекция от старинни носии и една от тях, която е била собственост на нейната баба е взета за модел. Присъствието си на фестивалните сцени жените дължат на Сдружение „Загорово“, от където са поели разноските по създаването на сценичните им костюми и осигуряването на превоз до местата, където се провеждат фестивалите.

31бошуля3