Четири награди Гран при бяха раздадени на Първия регионален фестивал на народното творчество „Свети Константин 2016“, който се проведе под патронажа на министъра на туризма Николина Ангелкова.

След двудневната надпревара между 94 състава и индивидуални изпълнители журито присъди голямата награда в 4 категории.

Така със статуетка и парична награда от събора си тръгнаха Исмаил Козарев от читалище „Развитие“ Пещера, Вокална формация „Деница“ към читалище „Република 1950“ с. Мокрище, с ръководител Маестро Иванка Илиева, Гайдарски състав и вокална група „Родопчанка“ от Девин и Ансамбъл за народни песни и танци с.Кладница с ръководител Петър Нецов.

31nagrada-mokrishte

Призовете връчи кмета на Община Пещера Николай Зайчев, който благодари на всички участници и на целия екип от община Пещера и читалище „Развитие“, които организираха първият събор с конкурсен характер.

От своя страна пък директорът на фестивала Николай Балабанов благодари на градоначалника за доверието и възможността, която е предоставил на хората, милеещи за културата в Пещера да организират мероприятието. Балабанов допълни, че не всички могат да спечелят, но от „Св.Константин“ никой няма да си тръгне като загубил.

31festival

Най-важната оценка дойде от участниците във фестивала и неговите зрители, които определиха традиционният за вилното селище събор като най-добре организирания не само в конкурсната и забавната му част, а и като цялостна организация от паркирането до осигурените тоалетни.

Висока оценка постави и емблематичната тракийска певица Бинка Добрева, която бе и част от журито.

Освен стотиците участници, курорта над Пещера посрещна хиляди зрители, които видяха огнено шоу, слушаха народната певица Поли Паскова и оркестър „Сияние“, ансамбъл „Чинари“. Възстановена бе и традицията на паленето на голям огън, пламна и името на Пещера.

За сигурността на всички се грижеха полицаи от Пещера и Пазарджик, екипи на пожарната и Спешна помощ. Служители на Община Пещера имаха ангажимент да подпомагат паркирането на автомобилите на оформените паркинги, чистотата бе грижа на общинското предприятие.

Официални гости на фестивала бяха министърът на туризма Николина Ангелкова и народният представител Десислава Костадинова.