„90 години теснолинейка през Родопите“ – това е заглавието на фотоизложбата, която от днес – 2-ри август 2016 година, ще краси салона на влак „Юндола“, пътуващ всеки ден по направлението Септември – Добринище – Септември.
Поводът е ясен – днес честваме 90 години от откриването на първия участък от теснолинейката Септември – Добринище – този до СПА столицата Велинград.
02теснол
На този ден преди 90 години е заминал първият влак по теснопътната железница – тогава от гара Саранбей до гара Лъджене. За коментар потърсихме Кристиан Ваклинов, който вече 4 години активно се бори за запазването и популяризирането на родопската перла на колела. Този път изненадата за пътниците е уникална изложба, която показва етапите от живота на теснолинейката между 1926 и 2016 година.
02теснол2
Кристиан и приятелят му Ивайло Механджиев, които заедно поддържат фейсбук страницата „Родопската теснолинейка“ са направили и специални брошури за пътниците на влак „Юндола“, които тази нощ са оставили на всяко място в четирите вагона.
Ето какво каза Кристиан: „90 години история – това е теснолинейката, една жива легенда, вплела в себе си хора от целия свят. Едно богатство, което неминуемо трябва да пазим и ценим. Теснолинейката е всичко онова, което те кара да се откъснеш от ежедневието, да забравиш проблемите и да се почувстваш спокоен, уравновесен, зареден и разтоварен! Тя е истинско богатство от национален ранг. Тя е… приказка, както казват хората. Вече 90 години теснолинейката докарва хиляди хора от целия свят тук – в България, в Родопите. Хиляди хора, които идват, за да се качат на този влак – пъплещ близо век през Чепинското дефиле!“