ЗМС Димитър Ганчев

В Пазарджик беше открито Европейското първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели- класовете А/В. На уникалната спортна база в парка „Острова“ при идеални условия – не много топло време и отлично подготвен полигон си дадоха среща над 60 спортисти от отборите от Армения, Англия, Германия, Русия, Украйна, Унгария, Швейцария и България.

Европейското бе открито от Гергана Табакова- началник направление „Култура, образование и спорт“ в присъствието на Грача Шашашзизян- Армения, представител на Световното федерация НАВИГА, главният съдия Стюарт Робинсон-Англия. Ритуалът по откриването премина с вдигане знамената и изпълнението на химните на България и НАВИГА,  клетвата на състезателите прочете най-малкият пазарджишки спортист Константин-Кирил Димитров, а на съдиите от г-жа Хедър Робинсон. В приветствията на всички беше изтъкната заслугата на кметството за отличните условия, които се предоставят на спортистите и възможностите за постигане на върхови постижения.

Първите стартове в класовете А-2 и А-3 Показаха, че целта на състезателите е да запишат редовни стартове, а в останалите дни до неделя да гонят и върхови постижения. В клас А-2 с 205 км/ч поведе украинеца Андрей Смолников, следван от българите Рафи Хоркисян и Владимир Миров, а в клас А-3 с приличният резултат от 221 км/ч поведе арменеца Бабкен Шашазизян. От българите никой не успя да запише успешен опит. В утрешният ден са стартовете в останалите класове и се очакват сериозни сблъсъци , особено в най-масовият клас В-1 – моделите с въздушен винт, при които вече се гонят „космическите“ скорости от 300 км/ч. От пазарджишкият Модел яхт клуб се очакват също добри резултати и завоюването на 1-2 медала.