При проучванията в северозападния сектор на емпорион Пистирос открихме нови нива, които са фиксирани с подови замазки, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Гаврил Лазов от Националния исторически музей, който е един от ръководителите на разкопките.

Той обясни, че едната от тях е била известна преди няколко години, но сега след продължаването на проучванията в съседен квадрат, тя се е разкрила в значителна степен. „Тя ни даде и ориентацията на жилището, което за нас е най-важно, тъй като в този край на емпориона ние се интересуваме каква е била планировката и дали тя се запазва от началото до края. Тук отново имаме потвърждение, че самият емпорион е изграден по един предварително подготвен план и в различните фази от развитието на живота в него, той се запазва. Ние откриваме подфази в основните три фази на живот на Пистирос“, коментира Лазов.

Той каза също, че в един от работните квадрати през тази година е открита една антропоморфна фигурка, която е добре запазена. „Тя представлява една схематично представена човешка фигурка. Очертана е главата с притискане от двете страни, за да се оформи носа и двете страни. Тя е схематична, но много въздействаща“, коментира Лазов. Той допълни, че проучените части на селището потвърждават изводите на археолозите за неговата висока степен на развитие.