Церемонията за официалното откриване на 31-вите летни олимпийски игри в Рио де Жанейро ще се състои на 5 август (петък) и ще бъде излъчена пряко по БНТ1 и БНТ HD от 02:00 часа българско време, с повторение от 21:00 часа на 6 август. Коментатори на прякото предаване ще бъдат журналистите Боряна Тончева и Камен Алипиев.

Събитието ще се състои на легендарния стадион „Маракана“, който ще приеме част от състезанията от олимпийската програма. Началото на най-престижното спортно събитие на планетата ще бъде поставено с пищно шоу, подробностите за което се пазят в строга тайна, но част от участниците вече станаха известни. Сред тях е популярният бразилски певец и композитор Каетану Велозу, носител на няколко награди „Грами“. Заедно с него, в церемонията ще участват и други известни музиканти – певицата Анита и Жилберту Жил, който от 2003 до 2008 г. е бил и министър на културата на Бразилия. Освен традиционните елементи при всяко откриване на олимпийските игри – приветствените речи, издигането на флаговете, парада на нациите – зрителите ще имат възможността да гледат зрелищен спектакъл, който демонстрира националните особености и културата на страната-домакин. Знаменитият бразилски хореограф Дебора Колкер е подготвил впечатляващо танцово шоу, в което ще участват повече от 6 000 танцьори.

Въпреки че бюджетът на церемонията е едва 10% от този за откриването на Олимпиадата в Лондон 2012, бразилците обещават достойно зрелище. По думите на режисьора, концепцията на спектакъла залага на оригиналност, а липсата на огромен бюджет ще бъде компенсирана с креативност, ритмика и емоционалност.

Домакините по традиция пазят в тайна и името на спортиста, който ще има честта да запали олимпийския огън. След дефилето на участниците, на сцената ще излязат председателят на организационния комитет на игрите Рио-2016 Карлос Артур Нузман и председателят на Международния олимпийски комитет Томас Бах. В тяхно присъствие изпълняващият длъжността президент на Бразилия Мишел Темер официално ще обяви 31-вите олимпийски игри за открити.

Временно отстранената от длъжност президент на страната Дилма Русеф, както и бившите президенти Фернанду Енрике Кардозу (1995 – 2002) и Луис Инасиу Лула да Силва (2003 – 2010) са отклонили поканата да бъдат почетни гости на церемонията.

Летните олимпийски игри 2016 ще се проведат от 5 до 21 август. Това е първата Олимпиада, която се провежда в Южна Америка.

Пазарджик изпраща трима свои състезатели – Николай Байряков, Димитър Кръстанов и Ренета Камберова.

03николай байряков

Борецът Николай Байряков
Категория: 85 кг
Роден: 5 септември 1989 г., Пазарджик
Образование: НСА
Клуб: „Миньор“, ПК
Треньор: Армен Назарян
Старт на кариера: 2001
Хоби: спорт
Успехи: 2 място „Дан Колов“, 2014
2 място „Дан Колов“, 2012

03ренета камберова

Ренета Камберова е част от Националния отбор по художествена гимнастика и двойки индивидуално.

Родена: 12 септември 1990 г. в Пазарджик

Клуб: СКХГ „Илиана“

Треньор: Илияна Раева

Старт на кариерата: 1997 г.

Успехи: Шампионка на България за девойки старша възраст и Републиканска шампионка с ансамбъла на СКХГ “ Илиана „. Медалистка от международни турнири.

05димитърdimitar-krustanov

Димитър Кръстанов е кадър на „Хебър“
Дисциплина: модерен петобой индивидуално
Роден: 31 януари 1994 г. в Пловдив
Образование: спортно училище
Клуб: НСА
Треньор: Наско Кръстанов
Старт на кариера: 2003
Хоби: разходки, музика
Успехи: 3 място на СП за юноши до 18 г. в Тата, Унгария 2012
Участие на Олимпийски игри: Дебют Рио 2016