ЗМС Димитър Ганчев

На завършилото Европейското първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели в Пазарджик, бяха поставени и нови четири световни рекорда.

Най- впечатляващ беше резултатът на арменеца Бабкен Шахазизян от 283,019 км/ч в клас В-1 и нов рекорд.  Тук варненецът Владимир Миров след петите решителни стартове загуби водачеството си и с 268,656 км/ч остана трети. При юношите тук с рекорда от 251,046 км/ч в клас В-1Е европейски шампион стана германецът Йоханес Кул.

С нов рекорд завърши надпреварата и в клас А-1, с победата на Рашид Хабибулин от Русия с 213,777 км/ч, а при юношите отново руснак победи и то отново с нов рекорд, поставен от Антон Блинов със 184,805 км/ч.

В останалите класове европейски шампиони станаха украинците Андрей Смолников в А-2 с 209,302 км/ч и Алексей Смолников – А-1Е с 224,719 км/ч , отново арменецът Бабкен Шахазизян с А-3 с 223,881 км/ч и руснакът Дмитрий Долгих-В-1Е с 243,902 км/ч.

За българите явно и времето не беше много благосклонно, защото останахме без шампионска титла и само с още един сребърен медал на юношата от Пловдив в клас В-1 с 240,964 км/ч и среброто при мъжете в клас А-2 на варненеца Рафи Хорсикян.

Най- неблагосклонно се оказа Европейското за домакините от Пазарджик, които за първи път от толкова години останаха без медал. Най-близо до бронза беше юношата ни Константин-Кирил Димитров, но със своите 180,00 км/ч остана четвърти.

При мъжете далеч от медалите бяха резултатите на Владимир Владимиров- 151,261 км/ч и едва десето място в клас А-2, а Спас Влайков- клас В-1, Кирил Димитров- А-3 и Атанас Ангелов- А-1 така и не успяха да запишат успешни опити. Смяната на поколението при юношите е  една от причините за това състояние в Пазарджик, а и остарялата материална част, също си каза думата.

Изключително висока оценка за проведеното Европейско първенство в Пазарджик дадоха представителят на Световната федерация НАВИГА Грача Шахазизян и авторитетният главен съдия англичанинът Стюард Робинсон. Всички водачи на отбори и треньори за пореден път изтъкнаха превъзходството на уникалната спортна база и  поставиха желанието си, следващата година Световното първенство отново да е в Пазарджик.