В продължение на близо месец артистичният тандем Спас Киричев и Маргарита Иванова бяха част от Международен симпозиум на керамици, който се проведе в Молдова. Причината да се озоват там, е покана отправена към тях от организаторите. Симпозиумът е традиционен и е посветен на местната култура Кукутен.

За онези, които не са посветени – Спас Киричев е скулпторът, който създаде множество паметници в областта и страната, включително и този на равноапостолите Кирил и Методий в Пазарджик, а съпругата му Маргарита Иванова е всепризната майсторка на керамиката и председател на Представителството на СБХ в Пазарджик.

Кукутен е малко село в Румъния, където преди повече от двадесет години по време на археологическа експедиция са открити вещи от преди седем хиляди години. Разкопките продължили и на териториите на днешна Молдова и Украйна, и се оказало, че древните хора, които създали материалната култура, са населявали огромни територии, разположени в рамките на тези три държави.

Тъй като археолозите не са намерили писмени данни за тази култура, тя е наречена на името на селото, край което са открити първите артефакти. В някаква степен те се доближават до находките, намерени край селищна могила Юнаците. Предмети от културата Кукутен могат да се видят в Националния исторически музей в Кишинев, разказва Маргарита Иванова.

Тя и съпругът ѝ приели поканата за участие, защото от много време историята е изкушение за Спас Киричев, той обича да чете и да се запознава с находките от древността, които могат да послужат за вдъхновение в съвремието, а също така чрез себе си „разказват“ за битието и митовете, които са изповядали предшествениците ни. Темата е любима и за Маргарита, която смята да прави докторантура по нея.

Нашите творци пристигнали в с. Иванча, където е била базата на симпозиума на 26 юни. Селцето отстои на около 30 километра от столицата Кишинев. Още в първия ден беше организирана среща, която да запознае участниците един с друг, разказва Маргарита. Двадесет и пет души от десет държави – Азъйберджан, България, Египет, Литва, Молдова, Казахстан, Румъния, Украйна, Полша и Русия, били поставени пред предизвикателството да създадат по три работи.

Всеки обаче трябвало да вплете в творбите си елементи от културата Кукутен. За да се запознаят с нея, била организирана екскурзия до Националния исторически музей в Кишинев.

09куку 09куку2

За нас беше изненада, защото от снимките, които бяха ни изпратили с поканата, очаквахме да видим съвсем миниатюрни фигурки и съдове, разказва Маргарита, а се оказа, че има и такива, които надхвърлят половин метър. Особено характерни за тази култура се свещниците, които вероятно са имали религиозно предназначение, ето защо всеки от нас трябваше задължително да изработи и свещник, допълва известната майсторка.

Групата творци е била настанена в база, която е собственост на един от тамошните телекоми и тенденцията е, ежегодно там да идват художници и керамици, които в рамките на близо месец да създават изкуство и да се запознават с традициите на Молдова.

Задължително е било и всеки от участниците да представи в рамките на провежданите мастер – класове културното наследство на собствената си държава и родния си край. Моята тема бе “ Древна и антична керамика в Пазарджишкия край“, а на Спас „Древна и антична пластика в Пазарджишкия край“, казва Маргарита Иванова. Аз представих култура Юнаците и по време на престоя ми там, установих, че в голяма част тя се доближава до културата Кукутен. Фигурките на богинята – майка открити тук и тези там, си приличат.

09кукумама

БОГИНЯТА МАЙКА – Култура КУКУТЕН

09ку-юнац

БОГИНЯТА МАЙКА – Култура ЮНАЦИТЕ

По време на мастер класовете всеки от посетителите е имал възможност да работи с глина, да създаде фигурка или предмет, който диктува въображението му. За наша изненада идваха много хора, разказва Маргарита. Имаше невероятна организация и програмата се изпълняваше по ноти. Заслугата за това е на главния организатор Анжела Юрко.

11

ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В СИМПОЗИУМА

Организираха ни и екскурзии до местни забележитености, особено интересна бе една винарна в Криково, която се помещаваше в бивша каменна кариера. Тук се съграняват колекции от самото създаване на винарната от 1954 г. 

09иванча-криково

Там галериите бяха превърнати в улици и имаха имена, избрали са да я превърнат в място където се съхранява и създава вино, включително и шампанско, което там носи търговската марка „Игристое“, връща лентата назад Маргарита.

09иванча-екс1

Снимките са от залата за дегустации, винарната се казва „Вартели“ и е една от най-известните в Молдова.

09иванча-вартели

Вартели е старото наименование на тази част от района. Всъщност днес основният поминък на молдовците е винарството. 

За да не останем с впечатлението, че това е било просто една приятна екскурзия, нека се върнем към творческия процес. Всички участници в симпозиума са участвали в изграждането на обща пещ, в която са „пекли“ своите произведения. Те са работили на открито, под общ навес, където всеки е можел да види творбите на останалите и да се повлияе от тях, а също така и да даде идея.

09иванча

Моите три произведения са „Родени от огъня“, „Дамата с нара“ и задължителният свещник.

09родени

РОДЕНИ ОТ ОГЪНЯ, Маргарита ИВАНОВА

 

09маги-свещ

СВЕЩНИК КУКУТЕН, Маргарита ИВАНОВА

 

Спас създаде „Съвремие и древност“, както и няколко фигурки на животни.

09СПАС-КОЗЕЛ

КОЗЕЛ, Спас КИРИЧЕВ

 

09спас-бик

БИК, Спас КИРИЧЕВ

 

09ДРЕВНОСТ

ДРЕВНОСТ И СЪВРЕМИЕ, Спас КИРИЧЕВ

 

По средата на престоя в Иванча е бил организиран фестивал, той е бил посетен от 2 500 човека, които са разгледали експозицията с работи на участниците в Симпозиума, като голяма част от нещата са били продадени на търг, а средствата от него са постъпили по сметка на дете, което се нуждае от лечение.

Осем от работите на общо двадесет и петте участници са били запазени за постоянната експозиция, посветена на Симпозиума в Националния исторически музей в Кишинев, в раздел Националния фонд за съвременно изкуство. Сред тях има и две работи на Маргарита Иванова и Спас Киричев. Ето тези:

09маги

ДАМАТА С НАРА, Маргарита ИВАНОВА

 

09СПАС

ТЕЛЕЦ, Спас КИРИЧЕВ

 

По време на Симпозиума един от литовските участници запалил Маргарита по прилагане на техника за печене на керамика. Тя е японска и е известна под името „Раку“. Става дума за преносима пещ, която дава възможност керамиката да се обработва по малко по-особен начин и да запазва яркостта на цветовете на глазурата, навлиза в подробности художничката. В момента аз си правя такава пещ, издава тя. Всички изделия в нея се пекат на температура над 1000 градуса.

В последния ден на Симпозиума в атракция се превърнал огромен свещник, в който бил напален огън.

09иванча2