Малка сова, известна в България с наименованието „Домашна кукумявка“ бе спасена благодарение на малчуганите Веселин Чавдаров  и Евгения Арапова. Хлапетата открили пилето в тревата на лятната къща на семейството, в село Паталеница, край Пазарджик. Веднага му намерили кашонче, за да го приютят.

То било безпомощно, тъй като е съвсем малко, току що излюпено. По предложение на малките природозащитници родителите им незабавно сигнализирали в РИОСВ, а от там реагирали скоростно. Птицата вече е на лечение в Спасителния център в Пловдив, тя е защитен вид в България.

10веско1

 

От РИОСВ изказват специална благодарност на шест годишния Веселин и единадесет годишната му братовчедка Евгения, за това, че са се грижили почти три часа за пилето.

10пиле

Изказваме благодарност най-вече за това, че любовта към природата и желанието да помогнеш на една безпомощна птица, са качества, които семейството трябва да формира у подрастващите. Ако отговорността да опазваме своето растително и животинско богатство, се възпитава от ранна възраст, шансът да променим нещата към по-добро, значително нараства, казва експертът от РИОСВ – Цветанка Чочева.

„Домашната кукумявка“ е вид сова, която се храни се с гризачи. Възрастните животни достигат ръст от около 22 см. Възрастните отгоре са от жълтеникави до тъмнокафяви със светли петна, дребни и удължени по главата и едри по гърба и крилата, булото на лицето е белезникаво, а отдолу са белезникави до сиво-жълти, с петна.

Младите са с пухкаво оперение и слабо изразени петна. От пернатоногата кукумявка се отличава по малката глава, формата на петната по гърба и корема при възрастните и по петната по корема при младите. Често издава крясъци “ку-ку-мяу“, “куку-куку-мяу“. Това е най-често разпространената сова в България.