Пазарджик има с какво да се гордее в света на художествената гимнастика. Диляна Георгиева бе част от „златните момичета“ на Нешка Робева и накара спортната общност да заговори за Пазарджик.

Градът има традиции в това отношение, но Диляна Георгиева вдигна твърде високо летвата. Нейна достойна следовница стана Величка Петкова, която днес е част от екипа на „Диляна Прима“ и също има поводи да се гордее. Утре на 31-те Олимпийски игри, нейната възпитаничака Ренета Камберова ще брани славата на България, заедно с Националния ансамбъл по художествена гимнастика.

Коя е Величка Петкова?

За младите, които не знаят и няма как да си спомнят времената на многото медали от Олимпиади, ще представим дамата, която заслужава адмирации – Величка Петкова е родена на 14 септември 1970 година в град Пазарджик. Започва да се занимава с художествена гимнастика, когато е на 10 години. Само три години по-късно вече е приета в националния отбор, където става едно от “златните момичета” на Нешка Робева – европейска шампионка от Атина’1987 година, ансамбъл.
След като приключва състезателната си дейност, се връща в родния град и от 1989 година активно работи като треньор по художествена гимнастика.
Упоритостта и всеотдайността й са възнаградени от успехите на нейните възпитанички като национални състезателки:
– Поля Кроснова – втора на световно първенство в Атина’1991 година, ансамбъл;
– Мария Станчева – европейска шампионка 1996 година, ансамбъл;
– Ренета Камберова – абсолютна световна шампионка от Измир’2014 година, ансамбъл; 6-то място на Олимпиадата в Лондон’2012 година; участничка в настоящите Олмпийски игри – Рио’2016 година.
Последният и успех като треньор е малката и талантлива Дара Стоянова, класирала се на 5-то място в петия сезон на телевизионното шоу “България търси талант” – 2016 година. В момента работи като треньор в Спортен клуб “Диляна Прима” град Пазарджик.

Първата изява на ансамбъла ни по художествена гимнастика в Рио де Жанейро, е утре в 16 ч. Днес в 16.20 ч. стартират индивидуалните изпълнения, в които ще участва Невяна Владинова.