Снощи в изложбения салон на град Ветрен бе открита изложба на скулптура проф. Стефан Лютаков – преподавател във Великотърновския университет. Идеята за тази първа изложба на проф. Лютаков бе реализирана с помощта на Сдружение „Гражданска инициатива за Ветрен“, Община Септември и кметство Ветрен. На мероприятието присъстваха художниците Константин Анастасов, Васил Петров, Петър Бажлеков, Петко Спиридонов, Никола Стоянов, кметът на Ветрен Радослав Лютаков, зам.-кметът на Община Септември Даниела Малешкова, както и жители и гости на град Ветрен. 

19лютаков

Изложбата включва около 30 от най – новите рисунки и скулптури на Стефан Лютаков, повечето от които създадени през тази година специално за нея. Според автора „рисунката е едно от най – чистите, искрени и непосредствени авторски откровения”. Тя прави най – видими корените на творческото вдъхновение, чувствителността и емоционалния свят на художника. Рисунката разкрива неговия професионализъм и искреността на диалога му със зрителя. Рисунките на проф. Стефан Лютаков са в трудната техника на пастела, който дава богати възможности – от графичния енергичен рисунък до чисто живописното изграждане на творбата. Скулптурите са реализирани предимно от бронз в жанра на малката и кавалетната пластика. Богатата им пластичност, емоционалните деформации, поетичните и философски послания, които характеризират тези творби отново разкриват неповторимия образ и място на Стефан Лютаков в българската скулптура. Експозицията ще гостува в града до 18.09.2016 година. Тя включва и проект за паметник на Страхил войвода, роден във Ветрен. Проекта е реализиран по предложение на сдружение „Гражданска инициатива за Ветрен”, което е инициатор за изграждане на монумент на Страхил войвода в гр. Ветрен. Авторът дарява своя проект на Ветрен и на инициаторите.
Благодарение на организаторите, любителите на изкуството успяха да се докоснат до душата на автора и да изживеят много положителни емоции.
Стефан Лютаков е единствения жив пазарджишки художник, чиито произведения са изложени в постоянната експозиция на Националната художествена галерия „Квадрат 500”.