За пета поредна година стотици жители и гости на град Ветрен се събраха за традиционния събор в местността „Паланката” в събота. Сред официалните гости на събора бяха кметът на Община Септември Марин Рачев, зам.-кметът Даниела Малешкова, кметове на кметства от Септемврийско и други.

Този път мероприятието на „Паланката”, през която преди много време е минавал така нареченият Римски път, съвпадна с 1030 годишнината от знаменитата битка при Траянови врата – най-голямото поражение, което византийският император Василий II претърпява в походите си за покоряване на България. На 17-ти август 986-та година българската войска, предвождана от цар Роман и комитопулите Арон и Самуил, преследва византийците и ги обкръжава в полите на Средна гора. Значителна част от армията на Василий II е унищожена, а той самият едва успява да се спаси.

След като припомни историята на своя край и важното геостратегическо място, което сегашния град Ветрен е заемал на времето, кметът Радослав Лютаков приветства своите съграждани и фокусира словото си върху предизвикателствата на настоящето.

„Искам да благодаря на кмета на Общината Марин Рачев, че най-накрая успяхме да се отървем от старите контейнери тип „Бургас” покрай, които се получаваха сметищата, защото не се изхвърляха навреме. Сега на тяхно място се поставиха достатъчно нови контейнери, които ви умолявам да пазим. Благодаря и за това, че тази година ще успеем да завършим пътя за Славовица, който толкова много години вече го правим, че забравихме кога е започнат”, отбеляза Лютаков. Той хвърли поглед и в близкото бъдеще.

„Искам да ви кажа, че има много подготвени от Община Септември проекти, касаещи град Ветрен, които са входирани са разглеждане и одобрение. В това число – за църквата и читалището, а предстои и финализиране на ремонта на Главната улица с нанасянето на втория слой. И още – рехабилитация на тротоари, изграждане на зони за отдих и така нататък”. След това думата бе дадена на общинския кмет Марин Рачев. „Преди една година на това място и от тази трибуна ви обещах, че ако бъда избран за кмет, този път между Ветрен и Славовица, дето не могат да го завършат 15 години и го работят на година с по 100 метра, един път завинаги ще бъде приключен.

Благодарение на неимоверните усилия на някои кръгове, не успяхме да го започнем веднага след изборите, но за щастие вече всички препятствия, в това число жалби и съдебни процедури, чрез които се опитаха да принизят и стопират нашите усилия, са вече зад гърба ни и от една седмица машините работят. И ако някои от вас е минавал от там е видял, че не се прави парче от 100 метра, а се работи по отсечка близо 1 километър. И тук говорим за най-трудната част – там, където водопровода за Лесичово минава на 10 см. под настилката и трябва да се измести целият път, където преминава трасе с високо напрежение от 20 киловолта в остта на пътя.

Но ние още тогава ви казахме, че няма да се оправдаваме, а ще показваме с дела как трябва да се действа. Относно проектите, които сме подготвили за Ветрен, споменати и в словото на кмета Радослав Лютаков, ще кажа само, че безспорно най-емблематичното нещо е храмът „Свети Николай”. За него сме подготвили много качествен проект и дай Боже да бъде одобрен за да видим един обновен храм, в който да изразяваме религиозната си принадлежност”, заяви Рачев. По темата за ремонтът на Главната, кметът на Общината потвърди думите на колегата си Лютаков за полагането на втория слой асфалт. „Независимо, че това е държавен път, ние ви обещахме да го направим и това ще се случи. Благодарение на вашия безпрецедентен категоричен вот, Община Септември се превърна във фактор, с който вече дори и в София се съобразяват.

Ще разчитам на вашата подкрепа и на предстоящите президентски избори, защото по този начин аз ще имам възможността да продължа да отстоявам интересите на Общината и всички нейни населени места. За да може това, което сме го обещали да го свършим още първата година, така, че в оставащите 3 да направим много повече неща, в които сме се ангажирали по време на предизборната си кампания през миналата есен”, каза още в словото си към ветренци общинският кмет.

Програмата за празника включваше провеждане на народни борби, изпълнения на родопски песни озвучени с гайда и гадулка. И още – изпълнения на танцов състав за народни танци от с. Карабунар, танцов състав за народни танци от с. Виноградец, мъжка певческа група от с. Варвара, ФТА „Загоровче“ – гр. Септември, изпълнения на фолклорния певец Христо Косашки. Накрая концерт изнесе и поп-фолк певица от Пайнер – Биляна. Вечерта на „Паланката” завърши с дискотека на открито.

21ветрен1

Спонсори на събитието бяха:
Община Септември, Сашо Бойчинов, Николай Бажлеков, доц. Стайко Спиридонов, фирма Лив груп аспек, Ленко Биков, фирма МИО, Николай и Нейчо Нейчеви, Йордан и Пешо Перанкови, Кирил Тодорин, Николай Кратунков, Трендафил Лазаров, Сашо Биков, ПП ГЕРБ, Ваня Лютакова, Николай Самунев, Светльо Стойкин, Лазар Захаринов, Бойко Сестримски, фирма Стивал, фирма Сити нет, Станислава Веселичка, кафе „Марая”, Дияна Владова, Росица Бързакова, фирма Цветна дивна, Марияна Караджова, Стефка Биволарска, Станислава Биволарска, Николай Татаров, Тодор Сеферинкин, Любка Адова, Красимир Торбанов, Илиян Табаков, Гергана Сеферинкина.