Ана Гройс, PZdnes.com

Трима опитни туристи, част от ТД “Незабравка“ гр. Септември направиха проучвателен поход през изминалия уикенд. В плановете на дружеството е предвидено, традиционното екскурзионно летуване догодина да бъде в Пирин планина. Това накара тримата ентусиасти, сред които планинарът-оператор Евгени Попов да проучат възможностите за преход във втората по височина планина в България. Опитните туристи преминаха по маршрут от хижа Дамяница, върховете Малка и Голяма Тодорка през скалния ръб, до лифтовете на Шилигарника. Преходът от 11 часа обаче се оказва твърде тежък и ще е почти невъзможно да се преодолее от неопитни и начинаещи туристи, каквито ще се включат в редиците на планинарите от Септември следващото лято – категоричен е Попов. Ето защо опитните туристи ще начертаят друг, алтернативен и по-лек маршрут, който да бъде преодолян с удоволствие от ентусиастите, природолюбители.

Това лято туристите от  ТД „Незабравка“ осъществиха своето 20-то юбилейно лятно екскурзионно. През изминалите две десетилетия планинарите прекъсват връзките с града и ежедневието за десет дни, които прекарват в походи в планината, разглеждане на забележителности и зареждане сред природата. Преходите се провеждат предимно в Рила, Пирин, Родопите и Стара планина. Обикновено около 50 човека се включват в природолюбителското начинание всяка година, а участниците преминават 8 до 10 високопланински хижи. Тази година планинския преход беше в Родопите. Отправна точка бе хижа Перелик, в близост до колоритното Смолянско село Стойките. След това любителите на природата  се отправиха към хижа Ледница и едноименната пещера.

24пирин1

 

Природната забележителност се намира на 7.5 км от с. Гела, сред стара букова гора. Пещерата е част от  карстовата местност Злостен, на която се намират известните, предимно пропастни, пещери, една от които е Ледницата. Оттам туристите се отправиха към село Мугла, рида Мурсалица и Чаирските езера. Защитената местност Чаирски езера е район, известен с естествено образували се свлачищни езера, ливади и вековни смърчови гори. Намира се на 1400 м.н.в. сред приказната природа на Западните Родопи.  Чаирските езера са образувани от топенето на ледници през ледниковия период. Изумително красиви, с кристално чиста вода и с редки растителни видове, това е едно от най-чистите места в България.

Много подходящо място е за пешеходен туризъм. Мястото е отправна точка за посещение на природните забележителности – пещерите Дяволското гърло, Ягодинската пещера, Триградското ждрело, местността Пияната гора, резервата Шабаница. Туристите от „Незабравка“  стигнаха и до напълно обезлюденото село Чамла, което формално е най-високо разположеното село у нас  – на 1650 м.н.в. Казваме формално, защото землището административно все още се води за село, макар на това запустяло място отдавна да няма дори сезонни обитатели. В случай, че сте природолюбители и искате и вие да се включите в  несравнимото преживяване наречено Лятно екскурзионно 2017, добре е да заявите желанието си отрано.