26филипfilip-canov

Филип Цанов

 

Няма как Татяна Стоянова да е поемала ангажимент за продажба на Месокомбината в Пазарджик, тъй като той не е общинска собственост, коментираха запознати по повод на материала на вестник „Уикенд“, който твърди, че ексначалникът на кабинета на кмета е забъркана в подобна далавера, довела до смъртта ѝ. Фирма „Орион“ има бази във Варвара, община Септември и в Априлци. Как Татяна Стоянова може да влияе на кмет от друга община и в същото време да решава съдбата на имот, който е частна собственост на „Орион“?

Стойността на месокомбината сочен в публикацията на „Уикенд“ е осем милиона, а бил преоценен на 300 000 лв.?

Едва ли криминалистите заети с разследването са изнесли информация, която не са проверили, смята нашият източник. Това е поредната версия, която лансира възможна причина за убийството, но не дава нито един конкретен отговор.

Сгради и машини за месопреработка в Пазарджик, по това време има само в ексдържавния Месокомбинат. Бизнесменът Филип Цанов е собственик на пазарджишкия месокомбинат Родопа-Пазарджик, приватизиран от него през 1997 г. чрез дружеството „Булмес Ко“. Проверка в имотния регистър показва, че всички недвижими имоти на Родопа-Пазарджик в Пазарджик, Пещера и Панагюрище са ипотекирани срещу заеми в ПИБ за общо 2 950 832 лв.

Сградите на месокомбината в Пазарджик от 08.02.2013 са под възбрана, което значи, че кредитите не се обслужват.

На част от територията на бившия месокомбинат „Родопа-Пазарджик“ през 2008 г. започна изграждането на мултифункционален жилищен комплекс „Фонтаните“. На площ 34 дка сред зеленината на три съществуващи в момента парка трябваше да бъдат построени 22 жилищни блока, всеки на по четири етажа.

ВИП комплексът трябваше да разполага с 25-метров плувен басейн, многофункционално игрище за тенис, волейбол, баскетбол и футбол, детски площадки, детска градина, ресторант със 120 места, миниголф игрище и спортна зала, оборудвана с фитнес, турска парна баня, инфраред сауна, финландска сауна, сноу рум и център за административно обслужване, където собствениците на апартаменти ще могат да плащат всичките си данъци и такси.

Инвеститор е „Балканска търговска къща“ ООД – дружеството е собственост на Красимир Гергов и Михаил Величков. Инвестицията в строителството и облагородяването на района ще е в размер на 10 млн. евро, съобщи тогава Филип Цанов, консултант по проекта. Проектът започна да се реализира с подкрепата на Първа инвестиционна банка.

На терена работи – фирма „Софстрой“, която започна да разрушава старите сгради. До една година трябваше да бъдат построени първите 12 жилищни блока, а комплексът да бъде окончателно завършен през пролетта на 2011 г. Строителните дейности трябваше да се изпълняват от пазарджишките фирми „Гарси“ и „Квинт строй“.

Кварталът бе предвиден да бъде от затворен тип с 24-часово видеонаблюдение и охрана. Достъпът до него щеше да е по два моста над открития канал „Паша арк“.

26фонтана

Автор на проекта е колектив с ръководител арх. Мария Събчева, управител на „МС Прайм студио“. По проекта бе разработен и макет с размери 2х2 метра. Той е дело на ателие „България на длан“. Макетът бе показан в специален павилион в центъра на Пазарджик, на ул. „2-ри януари“. Цената на жилищата бе 550 евро на кв.м.

Колективът на арх. Мария Събчева бе адаптирал цялостната идея за комплекса с наличната паркова растителност и е запазил съществуващите насаждения със средиземноморски бор, брези, включително и плодни дървета. От общо 34 декара парцел 25 дка ще бъдат със зеленина. В трите парка трябваше да има три големи фонтана, на които е кръстен комплексът.

Общата разгърната застроена площ е 32 хил. кв.м. Жилищата са с площ от 82 до 95 кв.м, а на последните етажи на блоковете квадратурата може да бъде от 120 до 300 кв.м по желание на бъдещите им собственици. Всички сгради ще са категоризирани в енергиен клас А, което ще освободи собствениците им от данък сгради през първите 10 години, подчерта тогава Филип Цанов. Всеки апартамент ще бъде с отделно газоснабдяване.

За всеки апартамент бе предвидено по едно място на паркинга, а първият наземен етаж на всяка сграда е от гаражи. За удобство на живеещите ще бъдат осигурени две детски градини, лекарско и зъболекарско обслужване. Спортните съоръжения ще се ползват изключително от живеещите в квартал „Фонтаните“.

В момента в комплекса има построен само един блок.

Версията на „Уикенд“ – ТУК