29равногор

Още през 1993 – 1994 г. след серия изследвания, проведени от НАСА, районът около Равногор в диаметър от 40 км е обявен за екологично най-чистия на Балканския полуостров. Въздухът е кристално чист с под 0,6% замърсяване. А отвсякъде се чувства величественото спокойствие и могъщество на природата. Дори няколко часа, прекарани в селцето, отърсват от стреса и зареждат с положителни емоции и енергия. 

Селото е обградено от върхове, като шест от тях са с идеална пирамидална форма. Погледнати от небето, те приличат на тристранни и четирстранни пирамиди.

Археологически и геофизически проучвания на величествените пирамиди по цялото земно кълбо предизвикаха значителен обрат в общата представа за древността на човешката цивилизация на планетата Земя. Многото скорошни открити пирамиди в различни региони на света и в няколко гъсто населени Европейски държави, разкриха доста вълнуващи изненади.
Цял комплекс от древни постройки от Палеолита беше открит и разпознат чрез своята прецизна геометрична форма.

Три пирамиди, построени от синтетични заоблени пясъчни камъни, бяха открити в италианския град Монтевекия, в подножието на Алпите.

В същото време по-голям комплекс от 6 величествени каменни структури със свързващи ги тунели беше открит от д-р С. Османагич в Босненската долина Високо през 2005 г. Неговото откритие, раздели научния свят на две половини. По аналогия с пирамидите в Мексико, босненските пирамиди са кръстени на: „Слънцето”, „Луната” и „Дракона”. Височината на „Пирамидата на Слънцето” е 220 метра (с 30 метра по висока от Хеопсовата пирамида. А, защо такава голяма пирамида, при това в центъра на Европа не е открита по рано? Отговорът е пределно прост.

Пирамидата със столетия е покривана с наноси и цялата е обрасла с гора. Жителите на града „Високо” дълги години са обикаляли нейните склонове без да подозират, че под краката им се намира плод на човешките усилия на възраст 40 000 години. Значи ли това, че на територията на съвременна Босна е съществувала човешка цивилизация? Семир Османагич е склонен да счита, че такава цивилизация е съществувала. Именно следи от нея се стараят да намерят доброволци от различни страни.

Факт е, че след като започна работа по пирамидите Османагич успя за десет години да ги превърне в печеливш туристически обект, който събира туристи и привърженици на мистични теории от цял свят.

 

Според Османагич част от функцията на пирамидите е да пречистват въздуха.

Възможно ли е около Равногор да има същите само привидно природни пирамиди? Фактът, че тук въздухът е кристално чист е само частица, която подкрепя подобна хипотеза. 

Най-забележителната геометрична фигура в свещената долина Високо в Босна може ясно да бъде различена, ако се погледне от въздушното пространство над древния комплекс, съставен от резониращи каменни структури, всяка една с оформена външна форма, терасирана по перфектен дизайнерски план, съответстващ природния пейзаж на местността.
Хълмът, който преди се наричаше Високица, сега е известен като най-голямата пирамида в света, висока 220 м под ъгъл 45°.

Ето как изглеждат пирамидалните върхове край Равногор.

IMG_3542

Факт е, че Равногорското плато е било населено от най-дълбока древност. Тук са открити следи от траките, които и до днес напомнят за себе си със своите мегалитни светилища. За траките пирамидалните структури са били изключително важни. Не случайно те правели своите светилища именно на техните върхове, където според вярванията им се събирала космическа енергия, която те можели да усещат и да използват.

IMG_3544IMG_3545