01септ1

Пазарджишка медия „реагира” снощи експресно на „оплакване на фолклорната група от Азербайджан”, която пристигна в град Септември за започващият на 2-ри септември 8-ми международен етнофестивал „Всички заедно можем”. Според информацията на въпросния сайт, който по принцип рядко, да не кажем въобще, не отразява подобни прояви, азерите се оплакали от битовите условия в ремонтираните наскоро общежития в село Виноградец.

Наша проверка, обаче показа, че съставът предявил претенции е този на Украйна, а не на Азербайджан, както погрешно се твърди в статията. Още по-любопитен нюанс към всичко това е, че въпросният материал бе качен в интернет само 15 минути след оплакването на групата от бившата съветска република.

Друг интересен щрих около тази „случайност” е справка в документалния архив на общината, от която е видно, че собственикът на медията е имал в миналия мандат сериозни икономически отношения с бившия кмет на Септември Бошев. Дали е случайно това отразяване по начина, по който беше направено, може само да се предполага.
И все пак ние потърсихме за коментар Директорът на „Връзки с обществеността” Ангел Попов в Община Септември за да изложим гледната точка на общинското ръководство.

„Навсякъде гостуващите състави подсигуряват сами нощувките си, когато ходят на участия. По информация на родителите на децата от нашите състави, в тази връзка масово се събират пари от тях, когато предстои някаква визита в друга държава. Никъде спането не е било за сметка на домакините. От кмета, например може да се поиска съдействие, в случай, че гостите не успеят да си уредят спане покрай пребиваването им.

За фестивала в Септември всички тези договорки са правени от ръководителят на ФТА „Загоровче” Йордан Зеленгоров”, уточни Директорът на „Връзки с обществеността” в септемврийската администрация Ангел Попов. Той направи важното допълнение, че например групата на Испания също е била настанена в общежитието на техникума в село Виноградец, но не е имала претенции относно условията. „Въпреки всичко още снощи, ние с директора на „Транспорт и екология” в Общината – Ангел Бончев направихме инспекция на въпросното общежитие в село Виноградец, за да се запознаем каква е фактическата обстановка и доколко са основателни претенциите на украинците.

Оказа се, че коридорите, стаите и санитарните възли са абсолютно чисти и хигиенизирани. Даже в момента на визитата, украинските гости се настаняваха по стаите си. На място беше и Владимир Дончев от Младежкия дом, който също беше изпратен от кмета да се запознае с обстановката там.

С отличния си руски език Дончев, всячески съдействаше за настаняване на гостите и показа българското гостоприемство. За наше учудване никъде не засякохме Йордан Зеленгоров, който е главен организатор на тези групи. Това, което разбрахме от Дончев е, че след като е довел групите до общежитието, Йордан Зеленгоров си е отишъл и му е казал да се оправя. Така на практика е прехвърлил неговата отговорност към Дончев.

Смятам, че беше напълно нормално точно Зеленгоров да присъства и съдейства на украинския състав”, коментира Ангел Попов. В интерес на обективността, той и Ангел Бончев са направили фото заснемане на картината в общежитията на училището в село Виноградец за да докладват на кмета в какво състояние са стаите на групите, които не са намерили къде другаде де спят.

„В миналия мандат и по-конкретно в последната година, е имало порочна практика, при която гостуващите делегации са били настанявани за нощувки и храна от името на кмета по хотели, мотели, къщи за гости, ханчета и така нататък, които услуги обаче после въобще не са били платени от бившето ръководство на Общината. Така на практика фирмите са били завлечени от общинска администрация, която е искала пред гостите да се покаже много ларж. Тогавашното ръководство на Общината явно е искало да извлече дивиденти от тази ситуация, показвайки се много гостоприемно.
Ангел Попов ни предостави и документални факти.

Така например собственикът на мотел-ресторант „Аква Варвара” Николай Проданов търси чрез фирмата си „Варварски минерални бани” ЕООД 1 400 лв. от Общината за неплатени нощувки. Той е настанил гости за етнофестивала през 2015-та, но са „забравили” да му платят за това. Пари за нощувки и храна чака и шефът на Родопско ханче – Варвара Георги Атанасов. В писмото си до Общината той напомня, че му се дължат 2 240 лева за храна и спане. За същото пари има да взима и Васко Гешев от Плажа Варвара. При него сметката е 4 800 лева. Завлечен с пари е и хотелиера – Радослав Захариев. Той има да получава 2 500 за храна и нощувки. Отделно са завлечени и куп други фирми.

Сметките показват, че за последния Етнофестивал, чрез който иначе бившият кмет и кандидат-кмет Петър Бошев си направи сериозен пиар в местните и пазарджишки медии, не са били платени. Общата стойност на дължимите за спане и храна средства, с които общината се е ангажирала пред хотелиери и ресторантьори по онова време е над 20 000 лева.
„Тъй като Марин Рачев не е от хората, които правят помен с чужда пита, той осигури безвъзмездно пребиваване и нощувка в общежитието на село Виноградец на съставите, които не са пожелали да ползват хотели за тяхна сметка. Това му поведение говори за едно отговорно отношение към разходите на общинската хазна, при все, че още от встъпването си в длъжност работи в условията на голям финансови дефицит”, отбеляза накрая, но не на последно място Ангел Попов.

В заключение Ангел Попов припомни как се е „изродила” идеята за този фестивал. „Зеленгоров го въведе още при кметуването на Томи Стойчев. После обаче при Бошев това начинание придоби много комерсиален вид за очевидно лично облагодетелстване на някои лица.

Сегашният кмет не еднократно е обявявал, че винаги ще подкрепя и продължава добрите традиции и ще създава условия за тяхното реализиране, но няма да толерира и допуска финансови злоупотреби при провеждане на подобни мероприятия. Ще ви дам и един нагледен пример в тази посока. Счетоводните справки показват, че по време на миналия мандат, само за последната година са похарчени 50 000 лева(!!!) по организиране на етно фестивала. В момента очакванията са той да се проведе за около 5 000 лева или 10(!!!) пъти по-малко средства от това, което е изписано преди 12 месеца.

Нещо повече.
С цел приемственост, въпреки, че беше от екипа и предизборната кампания на бившия кмет и активно участваше в неговата предизборна кампания г-н Зеленгоров беше преназначен като наш служител, защото сме оценявали качествата му като ръководител на танцовия ансамбъл. Дадохме му възможност и винаги ще има нашата подкрепа да продължи да организира този етнофестивал. Но няма как да допуснем разхищаване на средства, така, както е свикнал да го прави през последните години.

Няма да прави чест на Зеленгоров при приемствеността, която получи от Рачев, ако се окаже, че има сценарий за случващото се изкуствено създадено напрежение.

Зеленгоров беше наясно къде ще бъдат настанени участниците още преди няколко месеца, когато им отпрати покани за участието. Не твърдим, че условията, които сме подсигурили са като в четиризвезден хотел, но и все пак сме предоставили такива, които са по-лоши от онези, които нашите деца ползват, когато гостуват навън.
Отделно групите започнаха да идват по-рано от това, което ни беше дал като график Зеленгоров, за което ние нямаме ангажимент.

Нашият ангажимент започва от тази вечер, когато ние трябва да стартираме с осигуряването им на храна до края на пребиваването им на етнофестивала. Въпреки създаденото напрежение ще положим всички усилия това да не се отрази на нормалното протичане на проявата, а за в бъдеще с цел не допускане на подобни ситуации, Общината ще организира чрез зам-кмета Даниела Малешкова цялостното организиране и провеждане на събитието“, завърши коментарът си Ангел Попов.