Първият си работен ден на длъжността „омбудсман“ има днес новоизбраният обществен посредник Георги Шопов. Той бе избран от общинските съветници на задседанието им на 28 юли, с 36 гласа.

Георги Шопов е роден е на 9 март 1950 г. в град Ветрен, община Септември. Завършил е Първа гимназия „Иван Аксаков“ в Пазарджик.  Приет е да следва в три специалности – икономика във Висшия икономически институт „Карл Маркс“, педагогика и право в СУ „Св. Климент Охридски“. Избира бъдеще на юрист. През 1972 г. се дипломира с отличен успех. След казармата е назначен за съдия в Пазарджишкия районен съд.

Девет години по-късно става заместник-председател, а през 1986-а го оглавява. През 1991 г. Великото Народно събрание избира Георги Шопов за председател на Окръжен съд Пазарджик, а на 3 октомври 2007 г. е избран от съдебната квота за член на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС), той заема този пост до 2012 г., след това постъпва на работа в Инспектората на ВСС. По-късно се връща в Пазарджик, където отново е съдия в Окръжен съд, а от година насам Георги Шопов бе адвокат.

Георги Шопов е един от пионерите на пробацията в България. По време на неговото председателство в пазарджишкия Окръжен съд пробацията е въведена по пилотен проект, като е използван опита на английските пробационни служби.