Младежкия дом – Пазарджик се присъединява днес към инициативи и събития, организирани в цял свят, за отбелязвато на рождения ден на Фреди Меркюри. На тази дата той щеше да навърши 70 години.

В 20 ч. пред Младежки дом ще прозвучи #БохемскаРапсодия. След това ще слушаме музика на Queen в продължение на 1 час. Очакваме неформалното събиране на фенове още в 19.30 часа, съоби директорката Инна Церовска.

Рожденото име на Фреди е Фарук Булсара, той е роден на 5 септември 1946 г. в Стоун Таун, Занзибар (тогава колония на Великобритания, сега част от Танзания), в иранско семейство, на британска чиновническа служба. Има сестра Кашмира. Първите си 14 години прекарва в различни британски колонии. Започва да свири на пиано 7-годишен. Получава основно и средно образование в Индия – в началото учи в Бомбай, а по-късно в Мазагон. Оттогава са и първите му изяви като музикант – пианист в училищната рок-група.

През 1959 г. семейството се премества в Англия. В училище постоянно го дразнят заради необичайната му външност и говор. Без да получи одобрение от родителите си, постъпва в колежа за изкуства и дизайн. Тези умения по-късно Меркюри използва при създаването на герба на групата Queen.

05фреди

През 1970 г. е създадена Queen. Следва шеметна кариера, хиляди концерти и преклонението на целия свят пред таланта на Меркюри, Мей и Тейлър. Групата сменя няколко басиста, преди към нея да се присъедини Джон Дийкън през юли 1971 година.

И така до датата 23 ноември 1991 г. Фреди Меркюри обявява пред медиите, че е болен от СПИН. В рамките на 24 часа след това изявление, той умира от бронхиална пневмония, която възниква от усложнение на СПИН. Погребението е направено по зороастрийски обичай, като Фреди е кремиран.

Малко след смъртта на Меркюри, „Bohemian Rhapsody“ е преиздадена, като сингъл заедно с „These Are the Days of Our Lives“. Сингълът се изкачва до номер едно за втори път във Великобритания и се задържа там пет седмици до Коледа. „Bohemian Rhapsody“ става първата песен заставала два пъти на първото място в класацията на Великобритания. Постъпленията от продажбите на този сънгъл са около един млн лири, а сумата е дарена на Terrence Higgins Trust.

Популярността на Куийн се стимулира в Съединените щати, когато „Bohemian Rhapsody“ е включена във филма Wayne’s World от 1992 г. Включването на песента, помага тя да достигне номер две в класациите в САЩ, и се задържа там в продължение на пет седмици през 1992 година. Направен е и нов клип, в който са използвани кадри от този филм.

На 20 април 1992 г. се състои концертът за Фреди Меркюри на стадион Уембли през 72 000 души. Освен останалите трима членове на групата в концерта взимат участие и световни звезди, сред които Металика, Гънс Ен’ Роузис, Seal, Деф Лепард, Роджър Долтри, Робърт Плант, Лиса Стенсфилд, Джордж Майкъл, Елтън Джон, Дейвид Боуи и Ани Ленъкс. Концертът е включен в книгата на Гинес като „Най-големият бенефисен концерт за рок звезда“, тъй като е наблюдаван по-телевизията от над 1,2 милиарда зрители по целия свят, и спечелени над 20 млн лири, дарени за благотворителност към СПИН фондации.

Последният албум на Куийн с участието на Меркюри, озаглавен Made in Heaven, е издаден през 1995 г., четири години след смъртта му. Тук са събрани последните записи на Фреди през 1991 г., както и материали останали от предишните им албуми. Освен това, са включени и солови изпълнения на Роджър Тейлър, Брайън Мей и Фреди Меркюри. Албумът достига номер едно в британските класации непосредствено след излизането си, и става двойно платинен.