Септември отбеляза тържествено своят празник, който по традиция се празнува в първата събота от деветия месец в годината. Сред събралите се множество хора на площад „Фонтани” беше цялото общинско ръководство начело с кметът Марин Рачев. Присъстваха кметове на населени места от Общината и по-голямата част от общинските съветници.

След програмата от втората вечер на етнофестивала „Всички заедно можем”, спектакалът на трио „Спорано” – „Страст и музика” и изпълнения на танцова формация „Елика” и дует „Уейл” думата бе дадена на кметът Марин Рачев за кратко приветствие. „Мисля, че наближава времето, когато Септември ще стане Май, а не просто връзка за гара Велинград“, започна обръщението си към съгражданите си кметът Марин Рачев. „В последните месеци ви говорих за проекти, а вече идва времето да отчитаме реално свършената работа. В тази връзка Ви каня в първия работен ден след празниците – в сряда, в 10 часа за първата копка по старта на проекта за подмяната на главния водопрод. След това ще последва цялостното асфалтиране на главната и много улици в града ни.

Нашият екип разбира се, не би могъл да направя нищо сам, без подкрепа. Затова благодаря на Лазар Влайков и на по-голямата част от общински съвет, че стоят до нас и подкрепят предложенията ни. Благодаря на кметовете на населените места, на цялата ни администрация в Общината, защото работим рамо до рамо в юмрук, без мрънкане за работното време и дето се казва без почивен ден, с мисълта и вярата, че нещата най-после да започнат да се случват и при нас.
Благодаря на г-жа Малешкова за страхотната организацията, която създаде въпреки опитите за саботаж на празника от шепа хора. И не на последно място – благодаря на моята съпруга, която винаги е до мен и ми вдъхва кураж в трудните моменти”, заяви в емоционалното си слово кметът Марин Рачев. Веднага след това той покани на сцената заслужилият учител по биология Таня Стоянова Андреевска – Демирева. Припомняме, че тя беше избрана с пълно единодушие за почетен гражданин на Община Септември на юлската сесия.

05септември

„За мен е чест да поканя г-жа Демирева тук, пред всички вас. Знаете, че досега винаги приза за почетен гражданин е връчван в залата на Общински съвет. Този път решихме да промени тази практика, защото смятаме, че тя повече от всеки заслужава този приз да й бъде връчен пред цялата Септемврийска общност. Защото заслугите й са за цялото население. Всеки знае г-жа Демирева колко е допринесла за образованието и по-конкретно за създаването на медицинските кадри” отбеляза Рачев. След това председателят на Общинския съвет Лазар Влайков връчи на г-жа Демирева почетния знак, заедно с почетната лента, както и Удостоверение за почетното звание. Развълнувана и просълзена, г-жа Демирева благодари на кмета Марин Рачев и на общинския съвет.

„Има едно схващане, че учениците обичат учителите, които пишат лесни шестици. След време обаче се оценяват не тези учители, които пишат лесни, а другите – с трудните шестици. Това е и най-голямата морална награда за тях, защото чувстват, че са били полезни за обществото. Благодаря на кмета и на общинския съвет за оказаната ми чест. Това ще остане незабравим миг в живота ми”, призна най-новият почтен гражданин на Септември.

Освен от Лазар Влайков и Марин Рачев, поздравеляния на г-жа Демирева бяха поднесени от председателят на ПП ГЕРБ – Септември Атанас Узунов, както и от всички съветници дошли на събитието. На свой ред, в краткото си слово пред присъстващите граждани и гости, председателят на Общински съвет – Септември Лазар Влайков заяви подкрепата си за общинското ръководство. „Аз и общински съвет ще стоим винаги зад кмета, докато той внася работещи и конструктивни предложения, полезни за обществото ни”, отбеляза Влайков.

След това празничната програма продължи със концерт на легендите на българския рок – група „Сигнал“. В типичния си стил фронтменът на „Сигнал” Йордан Караджов накара малки и големи да запеят с него най-емблематичните песни на тази много обичана и популярна българска група. След „Сингал” на сцената се развихри и рапърът Йоро, който е наш съгражданин, а „черешката на тортата“ бе празничната заря, която огря Септемврийското небе, като никога до сега, под съпровода на красива мелодия. Вечерта завърши с дискотека за младежите в бар „City „