ЗМС Димитър Ганчев

В празничните дни на язовир Батак-Дъното се проведоха финалите от Държавното първенство по корабомоделен спорт за радио управляеми яхти-Класовете F-5 и Регата „Борис Ангелов“ за радиоуправляеми модели за групови гонки- класове М. При изключително благоприятни услови я и за двете състезания -/сутрин и привечер- тихо и слънчево време за „водната Формула-1“, а след 10 часа равен и силен вятър за ветроходните яхти/, представителите на спортните клубове от Благоевград, Варна, Габрово, Добрич, Казанлък, Русе, София, Средец, Ст. Загора, Харманли и Пазарджик се впуснаха в оспорвани схватки за надмощие в крайното класиране и спечелването на специалните купи на Модел яхтклуб-Пазарджик.

С началото на стартовете  проличаха и амбициите на пазарджиклии да се докажат в домакинска обстановка, че ще диктуват подреждането в класирането във водната „формула“. В клас Еко-Експерт, след внезапната авария в модела на европейският шампион Димитър Димитров , безапелационен беше Димитър Марков и победи с 45 обиколки, следван от другият европейски шампион при юношите- варненеца Александър Захариев , само на 40 стотни след Митко.

Тук бившият ни юношески шампион Георги Георгиев се класира на престижното осмо място, непосредствено след фаворитите. В клас Еко-Старт се получи пълна размяна на позициите, тук пък Димитър Марков „закъса“ с непреодолима авария и веднага след стартирането се отказа е остана последен с нула обиколки. Баща и син Петко Петков и Димитър Димитров за пореден път демонстрираха висш пилотаж, ката не оставиха никакви надежди за останалите състезатели.

Победи Митко с 29 обиколки , а Петко се задоволи със среброто и изостана само със шест секунди. Четвърти остана  Стоян Бахчеванов- само на 3 секунди от бронза. Останалите пазарджиклии, Георги Георгиев и Стефан Марков останаха извън шестицата, а бившият фаворит в този клас – Владислав Кацарски изобщо не стартира. Екс европейският шампион от Унгария Петко Петков доказа, че не напразно е лидер в тези класове и убедително победи в клас Еко-Моно с 48 обиколки, следван от Добрин Киров – Добрич-47 и русенеца Красимир Костадинов- 43 обиколки.

“Засечка“ стана и в клас Еко-Мини, също един от пазарджишките специалитети е щастието се усмихна на младоците Стоян Алексиев- 36 обиколки и златен медал,  варненеца Александър Захариев с изостана с 40 секунди и грабна среброто. От пазарджиклии само Димитър Марков се „усмихна“ на бронза с 35 обиколки, а Петко- 34 и Митко Димитров-33 обиколки, останаха пети и шести. В клас Еко-Стандарт се изявиха софиянци от клуб „Посейдон“ и тук победи другият европейски шампион при юношите – Симеон Тодоров с 129 обиколки, следван от съотборника си Петър Петков- 107.

Тук от няколко години този клас не се развива в Пазарджик. Много емоции и свръх дози адреналин имаше в най-атрактивните класове за тимовото надбягване. Тук, буквално корпус до корпус и преминаване да сантиметри от контролните шамандури предизвикваше истинско удоволствие и овации сред зрителите. Естествено очакванията бяха именно домакините да се представят по най-добрият начин си оправдаха. В клас Тим-Мини се наложи тандема Димитър Димитров-Димитър Марков с 99 обиколки, следвани от тимовете на Харманли /Е .Димитров, С .Стоянов/-95 и бронз за сборен отбор /Иванов ,Георгиев, Алексиев/- 91 обиколки. В клас Тим-Експерт успяха да се наложат „младоците“ А .Захариев- С. Тодоров с 124 обиколки, а домакините Димитров-Марков се задоволиха със среброто-121 обиколки.

„Черешката на тортата“ беше финалът на Мини-Старт, където тимовете на Модел яхт клуб-Пазарджик си разпределиха всичките медали. Златото заслужиха баща и син Петков-Димитров с 82 обиколки, а баща и син Стефан и Димитър Маркови с 80 обиколки се задоволиха със среброто, а бронза остана за Георги Георгиев в тандем с Петър Петев /Посейдон/ – 76 обиколки.

В регатата за радио управляемите ветроходни яхти  картината беше малко по-различна в полза на домакините. Тук над всички за пореден път над всички шкипери се открояваше бившият пазарджишки състезател Димитър Давидков от Благоевград, който с лекота изпреварваше всички и в трите класа ветроходни яхти. Давидков завоюва златните медали в класовете  Ф-5-М с нула наказателни точки /това означава- безапелационна победа във всичките проведени гонки/ ,сребро за пазарджиклията Иван Ралчев- 10,2 н.т и бронз за Живко Липчев от Варна- 21,7 н.т и пето място за другият пазарджиклия- Валентин Папазов.

В клас Ф-5-Е Давидков завоюва златото с 5,1 н.т., сребро за Кирил Тонев от Средец-20,4 н.т. и бронз за Живко Цацанков от Благоевград с 31,8 н.т.Тук Иван Ралчев и Валентин Папазов от Модел яхт клуба останаха пети и седми. При юношите победи габровчето Никола Пенчев с 1,7 наказателни точки. Златото с 16,1 н.т. отново отиде при Давидков, а среброто грабна Цацанков- 25,7 н.т. и с бронза се задоволи Липчев с 26,1 н.т, а Ралчев и Папазов отново останаха пети и седми.

За крайното индивидуално класиране от петте кръга да Държавното първенство, хегемонията за шампионските титли на Давидков наруши само Кирил Тонев в клас Ф-5-10 и се окичи със златния медал като абсолютен републикански шампион, а Иван Ралчев пък стана за първи път вицешампион. Като най-добре представили се спортисти във всички класове модели на победителите бяха връчени специалните купи на Модел яхт клуб-Пазарджик, на Димитър Давидков- купа Пазарджик, който спечели и Вандеррегатата на километровата дистанция. Купата на името на Борис Ангелов в класовете М, заслужи европейският шампион Димитър Димитров.

С тези финали беше закрит и активният състезателен сезон за пазарджишките корабомоделисти, които записаха в актива си нови пет златни, пет српебърни и три бронзови отличия.