До края на месеца ще бъдат въведени в експлотация два от първите общо пет жилищни сгради в Пазарджик, които са санирани по Националната програма за енергийна ефективност, съобщи днес кметът Тодор Попов. Благодарение на стартиралите проекти интересът на гражданите значително се е завишил, но не е ясно дали догодина няма да се налага съфинансиране от страна на живущите в блоковете. Към настоящия момент заявленията за интерес и финансова помощ от страна на сдруженията на собствениците са 72, като за първите 41 вече има сключени договори за целево финансиране и те са включени в процедури за избор на изпълнители и реализация.

До края на септември ще бъдат обявени следващите 14 сгради от списъка, а до края на годината още десет, каза Тодор Попов.

За 31 сдружения на собствениците все още няма даговор за целево финансиране и по тази причина няма как да се предприемат действия, поради изчерпването на финансовия лимит на Националната програма. Припомняме, че сградите по които се работи в момента са сключили своите договори още през 2015 г.