Парламентът прие да не се начислява ДДС върху дарени храни и хранителни стоки. Депутатите гласуваха единодушно на първо четене промени в Закона за ДДС, внесени от народни представители от Реформаторския блок, предаде БТА.

Измененията предвиждат въвеждането на лимит за дарявани храни с изтичащ срок на годност. Стойността им за една календарна година трябва да е не повече от 0,5% от годишния оборот на дарителя. Датата на дарението трябва да е не е по-рано от 30 дни преди изтичане на срока на годност.

В мотивите на вносителите се посочва, че целта на промените е облекчаване на режима на облагането с ДДС на дарени храни за организациите за  хранително банкиране.

Продуктите трябва да са насочени към уязвими групи от хора или лица, които предоставят социални услуги и грижи за такива групи. Чрез въвеждането на еднакво данъчно третиране на даренията на хранителните стоки и на бракуването им ще се стимулира даряването на храна и хранителни продукти в полза на различни уязвими групи, смятат вносителите. Предвижда се стриктен режим на контрол върху този вид дарения, както и разписване на санкции за нарушителите, затова не се очаква негативен финансов ефект върху държавния бюджет или злоупотреби, посочват още те.

Годишно у нас се бракуват 670 хил. тона храни. Има огромен ресурс, който се разпилява и който може да подпомогне над 1,5 млн. българи, живеещи под прага на бедност.