В 10 часа, днес, ще бъде даден стартът на делото за смъртта на 70- годишния Никола Лазаров, който бе прегазен от 27 -годишния Иван Янакиев на ул. „Пловдивска“, привечер на 18 декември, миналата година. Причината за зловещия инцидент бе несъобразената скорост, с която обвиняемият за смърт по непредпазливост, е шофирал джипът си „Хамър“.

Това не е първото провинение на Янакиев зад волана, той вече е бил задържан от органите на реда да шофира същото возило след употреба на амфетамини и алкохол. Това се е случило в края на март, миналата година. По това обвинение Янакиев е бил осъден да заплати глоба в размер на 2000 лв.

Името му нашумя заради многобройните протести, които близките на Лазаров направиха пред Съдебната палата в Пазарджик, след като стана ясно, че вместо да бъде задържан, Янакиев е бил пуснат от ареста, три дни след убийството на Лазаров. Още два дни по-късно той отново бе прибран в тюрмата, след като бе направен протест.

През март тази година мярката му за неотклонение бе променена от „задържане под стража“ в „парична гаранция“ от 3000 лв. След протест на Окръжна прокуратура – Пазарджик, в Апелативен съд – Пловдив, мярката остана „Парична гаранция“, но в размер на 10 000 лв.

С делото в подробности бе запознат и главният прокурор Сотир Цацаров, който пое ангажимент към близките на загиналия Лазаров, че истината за случилото се на 18 декември, ще бъде извадена на показ.

Загиналият по време на катастрофата седемдесет годишен пазарджиклия се прибирал към автобусната спирка на ул. „Пловдивска“ след като пазарувал в „Кауфланд“. Според синовете му Еленко и Макс Лазарови, възрастният мъж бил влачен повече от сто метра от колата и не е имал никакъв шанс за оцеляване.

Председател на съдебния състав днес е Александър Александров. Ще бъде прочетен обвинителният акт по делото и ще бъдат изслушани свидетели, и вещи лица.