В понеделник мюсюлманите от обастта и страната ще празнуват празника на опрощението.
Курбан байрамът (на турски: Kurban Bayramı; на арабски: عيد الأضحى, на български се произнася като „Айд ал-Адха“, „Ейд ал-Адха“ или „Ид ал-Адха“) е мюсюлмански празник на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10–тия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар хиджра, в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим.
10%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d0%b9%d1%80%d1%8f%d0%bc
Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.
Курбан байрам е 70 дни след Рамазан байрям и продължава 3 или 4 дни. От по–възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност. Преди да се заколи животното, най-възрастният мъж от семейството рано сутринта отива на джамия, за да се моли и кланя. След като се върне, чете първо молитвата и тогава коли животното.
Една част от курбана се разпределя на нечетен брой (3, 5, 7, 9) парчета (нарича се пай) и се раздава на бедните, съседи и близки. Иска се прошка от по-възрастните членове на семейството, като се почва от дядото, бабата, бащата, майката, по-голям брат/сестра. Най-малките членове от семейството се възнаграждават с пари, бонбони.
Знаете ли, че:
10%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b1%d0%b0%d0%bd-%d0%b1%d0%b0%d0%b9%d1%80%d1%8f%d0%bc1
Има определени изисквания към жертвените животни предназначени за курбан.
За този празник мюсюлманите могат да заколят камила, говедо, овца и коза.
Животните трябва да са навършили определена възраст, камилата – пет години, кравата или бика – 2 години, овцете и козите – една година.
Те не трябва да имат никакви физически дефекти, това означава да не са слепи, болни, сакати, с отрязани опашки или рога.