Децата от Етнотанцова формация към НЧ“Развитие“ град Пещера с ръководител Елена Баренска, спечелиха първо място в Националния фестивал за руска песен, чийто финали се състояха днес в НЧ“Искра“ в Казанлък. Малчуганите спечелиха сърцата на журито в категория „Песен“, като изпълниха песента „Варенка“, те взеха участие и в танцовата категория, където представиха „Руско – цигански танц“. Адмирации заслужават малките пещерчета и тяхната ръководителка, на която трябва да ръкопляскяме за усилията, които полага и децата ни отново са на първо място, е мнението на родителите, които придружаваха участниците от родопския град.

Националният фестивал за руска поезия, песен и танц започна през пролетта, като участниците мериха сили на областно ниво, а след това бяха допуснати до финала, който по традиция се състои по време на събора на русофилите край язовир Копринка.

Фестивалът се провежда за трета година.Целта на фестивала е популяризиране на руската поезия, песен и танц, приобщаване на младите хора към богатството на руската култура и създаване на интерес към изучаване на руски език, съобщиха от  НД «Русофили».