Черно-бели профилни снимки и надпис „Предизвикателството прието“ заляха днес фейсбук. Повод за това е новата инициатива в подкрепа на борбата с рак на гърдата. Освен дамите, които традиционно се отзовават на подобни покани, в подкрепа на идеята се включиха и мъжете. Журналисти, художници, адвокати и представители на още много професии избраха нетрадиционния начин, за да покажат съпричастност с жертвите и борещите се в момента с коварната болест.

Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата.

В България с рак на гърдата се диагностицират над 3 900 пациентки всяка година. При около 20% от тях ракът е бил определен като HER2-положителен (въз основа на специфични тестове, които се правят върху тъкан, взета от тумора). Благодарение на профилактиката и повишената здравна култура, 90% от случаите на рак на гърдата са открити в ранен стадий, което дава възможност при правилно лекуване и определяне на HER2-статуса, да се постигне пълно излекуване.

* На снимката родителите на фотографката Нанси Броуик, които са били болни от рак. Майката на гърдата, бащата на панкреаса. В черно-бели фотографии тя отразява тяхното ежедневие. Вижте – ТУК