Мюсюлманите отбелязват днес празника на опрощението – Курбан Байрям. Освен традиционната курбан – чорба, те похапват огнешки пържолки, а за десерт – баклава, халва и ашуре.

До тук всичко е ясно. Особено за курбан – чорбата и пржолите. Те се приготвят по същия начин, по който се правят и от християните. При курбана единствената разлика е, че християните правят запръшка, а в мюсюлманската рецепта всичко се вари сурово до пълна готовност.

За жертвеното животно има и условия – то (овенът) не бива да е по-младо от 6 месеца. То трябва да е бяло, здраво и с рога. Според поверието, то има задължението да пренесе на гърба си човека, на когото е наречено в отвъдния свят. Това животно прябва да премине по мост, тънък колкото човешки косъм… Преди да бъде заклано, животното се къносва на три или седем места, за да е красиво. Ходжата идва да му спее дува (молитва). Под жертвеното животно се поставя керемида със запалена борова смола, за да ухае на хубаво. Преди да се заколи, главата му се покрива с кърпа, „за да не гледа смърта“.

Според майсторите на овнешки пържоли, те трябва предварително да се осолят и начукат, а също така да преседят поне няколко часа в захлупен съд, като между тях е обилно надробен кромид лук.

Когато някой ви каже „халва“, се сещате за тахан халвата или бялата халва с ядки, но в Драгиново под халва се разбира нещо съвсем друго, а ето и как се приготвя то:

Продукти:

2 големи пакета масло

2 кг. брашно

2 кг. захар

2 л. вода

400 гр. орехи.

Технология на приготвянето

В силно сгорещеното масло в голям съд се изсипва брашното, като се бърка непрекъснато с дървена лопатка до получаването на златист цвят. Отстранява се от огъня и се залива с врящ сироп, приготвен от равни части захар и вода. Сиропът се излива бавно върху сместа, без да се бърка. След поемането на сиропа, започва да се бърка непрекъснато и бързо до отделянето на сместа от съда. По желание преди сиропа се прибавят орехови ядки.

Прилича на рецептата за татлии, които пък са традиционни за празника в Пещера.

А сега няколко думи за ашурето. Според легендата от Сърница и Рибново, практиката да се прави чорба от всякакви зърна е много стара и свързана с преданието за потопа. Когато потопът започнал и земното кълбо в продължение на 40 дни потънало на 40 метра в световния океан, Нух пейгамбер (християнският Ной) успял да скрие в една гемия от всяко зърно и от всяко животно. От тези зърна той сварил чорба и така всички се спасили от глад.

И сега:

Ашуре (с. Драгиново)

Продукти: 300 гр. сварена царевица, 200 гр. сварена пшеница, 300 гр. ошав от диви круши, 150 гр. варени сушени сини сливи, 1 кг. захар, 200 гр. орехи, 3 бр. ябълки и 2 л. вода.

Технология на приготовление: Карамелизираме 2 – 3 супени лъжици захар. Прибавя се водата. След кипването се прибавя останалата захар, като се бърка. Сваля се от печката. Като се охлади сироът се налива в купички от 300 гр. В купичките се разпределят всички сварени плодове и зърна.