Над петдесет семейства се включиха в третото издание на Фестивала на смокинята, който се проведе вчера във Ветрен дол, съобщи кметът Димитър Христосков. Смокини тук се гледат от близо век, но едва преди две години се сетили, че плодът вирее успешно в почти всеки селски двор. Дори в последните години дървото на греха се разселило само по поречието на реката. Кметът се шегува, че това са дърветата за социално слаби, защото и те обичат смокини.

Това е и причината местните да правят от плодовете всичко, за което се сещате от сладко до ракия.

Тазгодишната реколта е повече от обилна, за това спомогна топлото време, а липсата на вода се компенсира от дворната сонда. В селото живеят истински познавачи на агрономическата наука, някои от тях без кетап за това. С лекота тук отглеждат киви, което е новият хит сред населението. Намират се и банани, както и домашни лимони, мандарини и портокали. Климатът на Ветрен дол позволява тук да виреят и маслини.

В дворовете ще видите и нар, и мушмула.

Каквото и да боднеш в земята, все е тръгнало и се отплаща с богат урожай. През пролетта началото дават черешите, вишните, прасковите, сетне сливите, ябълките, смокините, гроздето…

Смокините, които са отгледани през тази година са около 100 тона, казва кметът. Хората решават, какво да правят с тях. Вариантите са три – в селски пункт за изкупуване, на стоковата борса или на пазара. На борсите изкупните цени са около лев и половина за килограм, а на пазара – 2 лв. В момента смокините вече са напълно узрели и не стават за сладко, но хората ги вземат за прясна консумация. За домаша ракия искат отбив от цената, разказват ветрендолци.

Много от тях предлагат продукцията си пред къщите, където минава пътят за Велинград.

12%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba

Фестивалът на смокинята вчера се преведе пред Културния дом в селото, където се помещава и читалището. Всъщност, то е основният инициатор за фестивала. Тестени изделия с плънка от смокини, сладко, мармалад, пелте и ракия, бяха дегустирани от посетителите. Победителката е определена единодушно и тя се казва Иванка Казакова. Сред ракиджиите с първо място е отличен майсторът на питието – Ангел Пенчов.

12%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba2

Специално заради посетителите от столицата, които нямат идея как дядовците им са варили ракия, на площада е бил инсталиран и казан за производство.

12%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba1

Всички бяха така добре подготвени, че беше много трудно да се определят победителите, но след като сме обявили конкурс – трабваше да изберем и първенци, казва кметът.

12%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba3

Над 140 изпълнители пък е имало за фолклорната програма. В нея са взели участие певци и танцьори от Ветрен дол, Варвара, Паталеница, Виноградец, Мало Конаре и Алеко Константиново. Почит към хората подготвили събитито са оказали и от общинското ръководство, с присъствието на кмета Марин Рачев, а също така и много кметове от населените места в общината, и от областта.

12%d0%bf%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d0%ba4