Ана Гройс, PZdnes.com

Танцьорите от  детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Елица“ се завърнаха с куп впечатления и положителни емоции от турнето си в Италия.

13%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b01

 

Припомняме, че младите пазарджишки таланти представиха България и Пазарджик в 22-рото издание на Международния фолклорен фестивал в красивия, старинен град Норма. В престижния 10-дневен форум участваха още представители от Сардиния, Южна Африка, Словакия и Мексико.

13%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b02

Нашите момичета и момчета играха на сцената четири танца от различни фолклорни области на България – Пазарджишка сюита, Добруджански танц, Дражевски игри – от ямболския край и Джиновско, представящо тракийската фолклорна област, разказа главният художествен ръководител на ансамбъла Маргарита Караджова.

13%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b03

ДЮФА „Елица“ е създаден през 1979 г. От тогава до днес ансамбълът е школа по родолюбие, място където си дават среща различни поколения, обединени в стремежа си да запазят българския дух и традиции. Бяхме посрещнати изключително топло от домакините, които изключително много харесаха и се впечатлиха от танца ни с магарето, допълни и диригентът на хора – Карамфила Григорова.

13%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b04

Норма е градче и община в Централна Италия, провинция Латина, регион Лацио. Разположено е на 410 m надморска височина. Една от забележителностите на градчето е Музей на шоколада, в който децата имаха възможността да дегустират различните видове от какаовото изкушение. За щастие, въпреки близостта на населеното място с Аматриче, където бе разрушителното земетресение в края на август, нашите артисти се върнаха невредими. Нещо повече, те успяха да се потопят в старините и да разгледат столицата на Италия, Рим, която се намира само на 50 км от Норма.