Ана Гройс, PZdnes.com

Точно две години след последните парламентарни избори или в средата на мандата на последните ни народни избраници, правим разчет на свършеното до момента. Първо да припомним, че 13 МИР Пазарджик излъчва общо 9 депутати. В 43-тото НС, Пазарджишка област е представена от следните политически сили:

_thumb-2487_thumb-2489_thumb-2624

 

ГЕРБ успя да вкара трима депутати – Десислава Костадинова от Пещера, Димитър Гечев от Велинград и д-р Дончо Баксанов, който влезе малко по-късно, след разразилия се скандал с ген. Стоян Тонев.

_thumb-2501_thumb-2498

 

БСП – лява България вкара двама избраници – роденият във Велико Търново „парашутист“ Янаки Стоилов и местният Димитър Димитров.

_thumb-2554_thumb-2504_thumb-2506_thumb-2508

 

От групата на ДПС беше избрана Марияна Бенчева, от РБ – Бойка Маринска, от партията на Бареков влезе бизнесменът Христо Тодоров и от Атака – археологът, историк проф. Станислав Станилов.

Най-много – над 40 законопроекта и проекти за решения за изминалите две години, в деловодството на НС са внесли Бойка Маринска и проф. Станислав Станилов. Двамата имат и най-много внесени предложения към законопроекти на второ четене. Бойка Маринска има активно участие в две комисии – по образованието и комисията по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите. Археологът Станилов участва в общо три комисии и до сега има ударно участие в парламентарния контрол.

 В следващата серия по активност влизат Христо Тодоров, Марияна Бенчева и Янаки Стоилов. Зам.-председателят на 43-тото НС участва в комисията по външна политика и има внесени близо 30 законопроекти и проекти за решения за изминалите 24 месеца.

Следва Христо Тодоров с 21 на брой внесени законопроекти и Марияна Бенчева с 18. Тодоров участва и в две комисии – тази по околната среда и водите, и в комисията по корупция и конфликт на интереси. Има зададен един въпрос по време на парламентарен контрол, към министър Лиляна Павлова, относно законността на джамията „Абу Бекир“ в пазарджишкия квартал „Изток“. Тодоров е внесъл и 15 предложения към законопроекти на второ четене.

Десислава Костадинова от Пещера, Димитър Гечев от Велинград, Дончо Баксанов от Пазарджик и другият пазарджиклия – червения Димитър Димитров, имат по около 10 внесени законопроекта, както и участие с предложения към други законопроекти. Членуват в по две комисии и макар, и по-плахо са взимали участие в парламентарния контрол до сега.

Единствено ексобластният управител д-р Баксанов до момента няма участие в парламентарния контрол.

Нито един от деветимата народни избраници от 13 МИР Пазарджик, за сега, няма не извинени отсъствия и съответно наложени дисциплинарни наказания, съгласно правилника за работата на НС.