В периода 15 – 18 септември 2016 г. Регионален исторически музей – Пазарджик ще се включи в Европейските дни на наследството 2016, съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. Европейските дни на наследството се провеждат ежегодно през месец септември в почти всички европейски страни под мотото „Европа, общо наследство” и дават възможност на милиони хора да се запознаят с културното наследство на Стария континент.

Тази година инициативата ще бъде отбелязана с множество прояви през месеците септември и октомври 2016 г. на територията на цялата страна – в над 70 общини от 27 области. В ролята си на Национален координатор по провеждане на Европейските дни на наследството в България Министерство на културата предоставя Национален календар от над 350 събития, организирани от присъединилите се в тазгодишната кампания партньори. Календарът е изготвен в сътрудничество с общинските администрации, местните музеи, галерии, читалища, театри, неправителствени организации и др.

По този повод, обектите на Регионален исторически музей  – Пазарджик ще са отворени за посещение със свободен достъп /без входни такси/ в следните дни:

 15-18 септември  2016

централна сграда на РИМ-Пазарджик

пл. „Константин Величков“ №15

15-17 септември  2016

– Етнографската експозиция на РИМ- Пазарджик

ул. „Отец Паисий“ №8

15-16 септември  2016

–  Къща музей „Константин Величков“

ул. „Теодор Траянов“ №6