Делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 14 подсъдими за проповядване на омраза на религиозна основа, възхваляване на ИДИЛ и призоваване към ислямска война продължава в Окръжният съд на Пазарджик. В хода на процеса ще бъдат разпитани 60 свидетели, като 6 от тях са със скрита самоличност, защото са служители на ДАНС. Съдебното заседание започна в 9 часа.

Старт на процеса бе даден на 26 февруари, но от тогава насам поради ред причини, делото бе отлагано неколкократно. По време на днешното заседание ще бъдат разпитани шестима свидетели, чиято самоличност бе снета от съдебния състав.

Припомняме и това, че на 12 август пловдивският Апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в Пазарджик, с което са изменени мерките за неотклонение на подсъдимите Ангел Симов, Светослав Манчев, Ерджан Смаил, Рангел Илиев, Александър Иванов, Орхан Бързак и Ненко Щерев от „Задържане под стража” в „Домашен арест”.

Молбата на подсъдимия Ахмед Муса за изменение на същата мярка за неотклонение в по-лека такава, е оставена без уважение.

Всеки един от подсъдимите, с изключение на подсъдимия Александър Иванов, е обвинен в това, че е извършил престъпление по чл. 164, ал. 1 от НК и престъпление по чл. 407 от НК. Налице е
обвинение срещу подсъдимия Иванов по чл. 339, ал. 1 от НК.

Съдът прецени, че с оглед на продължителния период на задържане под стража, надхвърлящ рамките на разумните граници, поради обема, фактическата и правна сложност на делото, Окръжният съд в Пазарджик обосновано е преценил, че мярката за неотклонение „домашен арест“ ще предотврати евентуалната опасност от укриване и извършване на друго престъпление на подсъдимите. Определението на Апелативния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. Днес те се явяват в съдебната зала. Обвиняемата по делото – Александрина Ангелова е с мярка за неотклонение „подписка“, поради здравословни проблеми.