„Дарете кръв, подарете живот !”- под това мото премина акцията по безвъзмездно и доброволно кръводаряване, която се проведе в град Септември. Кампания беше под егидата на директора на Социалния отдел в Община Септември Ивалина Табакова.
Опашка от желаещи да дарят кръв се изви пред сградата на Общината още в сутрешните часове. Първи да дадат своята лепта се отзоваха служителите на Общинска администрация, начело с кмета Марин Рачев.
Полагаемия отпуск, който се дава при кръводаряване няма да се ползва, решиха единодушно дарителите от общинска администрация. Сред тях имаше и такива, които за първи път даряваха кръв, като директорът на социалния отдел в Общината Ивалина Табакова.
Други пък споделиха, че винаги се включват в подобни кампании. „Не е страшно, не боли и може да спаси човешки животи”, обясни д-р Цвета Чипишева от Районния център по трансфузионна хематология – Пловдив.
Решението за даряване на кръв е лично, дълбоко човешко и отговорно. Всеки от нас може да го направи и да бъде съпричастен към съдбата на нуждаещите се.
Около 15 минути трае една процедура по кръводаряване, която обаче може да спаси човешки живот. Все по-голям става недостигът на кръв в центровете у нас. Това беше и основната причина за днешната акция по безвъзмездно и доброволно кръводаряване в Септември.