Гроздоберът в повечето от септемврийските села вече започна, като се предлага предимно „Памид“ и „Мерло“. Импровизирани борси има почти край всички лозови масиви край Пазарджик в посока Ветрен, а също така и по пътя, който свързва АМ“Тракия“ с Велинград.

Производителите са много доволни от реколтата, тъй като климатичните условия им позволиха да приберат по-голямо количество качествено грозде, в сравнение с предишните години. И белите, и черните сортове са са висока захарност, а заболявания по лозята тази година нямаше. Изобилието обаче води след себе си и ниските изкупни цени. От седемдесет стотинки до лев на килограм очакват лозарите от купувачите.

Стойността се определя от сорта на гроздето, а също така и от неговия външен вид и вкусови качества.

Повечето от собствениците на лозя предпочитат лично да продават част от стоката си, тъй като на борсата тя се търгува по-евтино. Поне засега прекупвачи от големите винпроми не са идвали, разказаха стопани от Бошуля. Интерес към гроздето обаче са проявили от малки шата в близост до селото, но не са постигнали споразумение по отношение на цените.

Освен това малките изби, които имат собствено производство не залагат на местните сортове, а предпочитат да правят нови насаждения, с доказан произход.