За десета поредна година Ротари клуб – Пазарджик организира в чест на Деня на независимостта – 22 септември, маратон, който стартира от яз. „Батак“. Събитието се осъществява по идея на Ротари клуб Пазарджик, Ротари клуб „Бесепара”-Пазарджик, Ротари Клуб Панагюрище и Ротари Клуб Велинград

Ротари маратонът се провежда за първи път през 2006 г. Основната идея на бягането, което включва както класическата дължина от 42 км., така и отделни по 5, 10 или 20 км., е популяризиране воденето на здравословен начин на живот. Маратонът е наследник  на туристическата обиколка “Алеко”, която е с над 30 годишна традиция.

Маратонът е изключително аматьорски – като потвърждение на този факт са и дистанциите от 5 и 10 км с контролни времена за преодоляването им от 40 мин и 1 час и 20 мин. Това са времена, които с малко тренировка могат да се постигнат от всеки здрав човек. Те са напълно в духа на идеите на Ротари поради което са насочени към всички членовете на Ротари и техните семейства не само в България, но и в чужбина.  Дистанциите от 20 км и 41 км са с лимитиращи времена 3 ч 10 мин и 6 часа, съответно. Това са времена изключително слаби за професионални състезатели, но постижими от всеки здрав човек и съчетани с невероятно красива природа, превръщат маратона в неповторимо изживяване.

Стартът е в 9.00 ч. от  местността „Цигов чарк” на 22 септември.

За първи път тази година ще се проведе и велопоход, като той ще се осъществи по асфалтираните пътища ооколо яз. „Батак“.