20%d0%bc%d0%b8%d1%80%d1%87%d0%be

Пазарджишкият алпинист Мирчо Бакалов може да се похвали с още един връх в актива си, преди два часа, той изкачи и най- високият връх на Килиманджаро. Това се случи в навечерието на Денят на независимостта – 22 септември и година след като Мирчо Бакалов покори кавказкия първенец Еверест.

Килиманджаро е планински масив в Североизточна Танзания, образуван от три изгаснали вулкана, чийто най-висок връх Ухуру има височина 5895 m и е най-високата точка в Африка.

Освен като най-високата планина на континента, Килиманджаро е известен и със своята ледникова шапка, която прогресивно намалява от началото на 20 век и е възможно да изчезне напълно през следващите десетилетия. Причина за това са намалелите снеговалежи и обезлесяването. Така въпреки важната роля на създадения през 1973 година национален парк Килиманджаро, горският пръстен около планината продължава да се стеснява. Районът на Килиманджаро е обитаван от скотовъдците масаи на север и запад, които използват планинските ливади като пасища за стадата си, и от земеделците чага на юг и изток, които обработват все по-обширни части от предпланините.

След изненадващото откриване на планината от Йоханес Ребман през 1848 година, Килиманджаро привлича вниманието на изследователи като Ханс Майер и Лудвиг Путшелер, които се изкачват до върха на планината през 1889 година, придружавани от своя водач Йоханас Киняла Лауво. През следващите години областта става предмет на съперничество между различни по вероизповедание мисионери, стремящи се към християнизиране на местното население. След десетилетия на германско, а след това и британско управление, се формира обществен елит на етническата група чага, който е в основата на националното движение, довело до създаването на независима Танганика през 1961 година.

От средата на 20 век Килиманджаро се превръща в емблематичен символ, изобразяван в множество произведения на изкуството и върху различни търговски продукти. Планината е високо ценена от хилядите туристи, които я изкачват всяка година, наблюдавайки голямото разнообразие на нейната флора и фауна.

Преди близо година Мирчо Бакалов вписа в актива си и връх Елбрус – ТУК