Две самоделни бомби избухнаха през изминалата нощ в Дрезден, съобщи вестник „24 часа“. Едната е хвърлена в двора на джамия, а другата – пред сградата на Международния конгресен център. Полицията предполага, че мотивите за престъплението са омраза към чужденците. Експлозиите станаха само дни преди националния празник на Германия, който тази година ще се проведе в Дрезден. Все още никой не е поел отговорност за атентатите, но полицията изхожда от това, че те най-вероятно са дело на групировки, изповядващи антиимигрантски и шовинистки възгледи.

Няма ранени и пострадали при взривовете. По време на първия взрив пред джамията са се намирали имамът, съпругата му и двамата им сина. Едно от децата е видяло моторист, който е хвърлил предмет в двора им. Секунди по-късно предметът избухнал.

Час по-късно гръмнала бомба и пред Международния конгресен център. Пред всичк иджамии в града, както пред мюсюлманските културни центрове и пред консулството на Турция в града е поставена засилена полицейска охрана. Дрезден е центърът на антимюсюлманското движение Пегида, което е планирало протести за деня на националния празник – 3 октомври. Лидерът н адвижението Луц Бахман отхвърли връзка между атентатите и Пегида и дори обвини полицията, че се опитва да попречи на протестите на движението.