Евродепутатът Филиз Хюсменова посреща в Европейския парламент кмета на  община Сърница Неби Бозов, общински съветници и общински служители. На посещение в най-голямата институция на Европейския съюз в Брюксел са и представители на  женската вокална група за турски фолклор при Народно читалище „Светлина- 1949“, с. Правда, област Силистра.

В програмата на посещението е включена презентация, която запознава с функционирането на Европейския парламент, комисиите, в които работят евродепутатите, политическите групи в Европарламента и техния състав, и с процедурите за взимане на решение. Хюсменова припомни на гостите си основополагащите принципи на Европейския съюз и отражението, което има работата на Европейския парламент върху европейската, националната и местната политика.

28%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%b8

Кметът Неби Бозов и представителите на Общинския съвет на Сърница запознаха  евродепутата с актуалното състояние на новоучредената община, с проектите, по които се работи и с резултатите от тях за местното население. Сърница беше обособена като община с указ на Президента на Р България от 1 януари 2015 г.

28%d0%bd%d0%b5%d0%b1%d0%b81

Ръководителят на женската вокална група Мелиха Ахмед сподели, че групата е създадена през 1990 г., а днес членове са й 15 жени на различна възраст. Към нея има и млади музиканти – изпълнители на саз, чрез които се осъществява приемственост между поколенията. Групата има отличия от фолклорни фестивали в страната и в Р. Турция – Анкара, Одрин, Енес. На ежегодния фестивал на турския фолклор в Община Дулово, групата заема едно от челните места.