Ана Гройс, PZdnes.com

Идната сряда, на пети октомври, пазарджишкото Сдружение за онкоболни и приятели ще открие поредната кампания за борба с рака на гърдата. Инициативата се провежда за 15-та поредна година в цялата страна, а в Пазарджик за 11-та година тя ще е под патронажа на кмета на Общината Тодор Попов. Всяка година в началото на есенния месец, милиони хора по света отбелязват октомври като световен месец за борба с рака на гърдата.

„Желанието ни е да накараме повече наши съграждани да не подценяват риска от тази сериозна болест, да осъзнаят важността на проблема и да се научат да се грижат за здравето си и да са отговорни към себе си“- каза за PZdnes управителят на онкоцентъра в Пазарджик и член на УС на Сдружението за онкоболни и приятели Мария Чергарова.

До края на месеца, в рамките на кампанията в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания ще се провеждат беседи и профилактични прегледи от д-р Досева и д-р Прокопи Копев. Месец октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата още през далечната 1985 година.

В самото начало идеята е да се популяризира мамографията като ефективно средство за ранно откриване и лечение на коварното заболяване. Днес хиляди хора по света възприемат октомври като месец за активни разяснителни кампании относно причините, превенцията и лечението на болестта.