03%d0%b5%d0%bb%d0%b8%d1%86%d0%b0-%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b0

В неделя по обяд престижно жури в състав: Бойко Василев, Захари Карабашлиев, Ивайло (Нойзи) Цветков, Иво Сиромахов и Бойко Ламбовски обясни избора си на най-добрите ученически пера, взели участие в борбата за есе и разказ между участници от цялата страна в Десетия конкурс “Бодлите на таралежите”.

„Истинското изпитание за вас, млади хора, започва не от многото конкуренция, а от липсата на конкуренция” – заяви членът на журито Бойко Василев и подчерта, че основната тема на съчиненията е да остана или не в България.

Иво Сиромахов от своя страна каза, че никога официалното признание не е истински измерител за стойността на написаното.

Наградите раздаде социологът Кънчо Стойчев, син на Морис Стойчев от прочутия сценарен тандем Братя Мормареви и управител на фондацията.

Първа награда за есе грабна едва 12-годишният Богомил Анастасов от Провадия с трогателната история за своя болен брат “Различен живот”.

За разказ първа награда пък спечели деветнайсетгодишната Анастасия Стоева от Велико Търново с “Николай”.

Втора награда за есе си поделиха Антъни Джоуид и Елица Ганева съответно с “Утре започва от днес” и “Тук може само не може.” За разказ втора награда също бе поделена между Аделина Христова с “Авторът” и Християн Бачков с “На кафе с уличния музикант…”

Майката на Елица – Катерина Ганева е родена и израснала в Пазарджик. В момента семейството живее в София, но тук има эмного приятели и роднини. Есето на Елица Ганева поставя темата за остарялата образователна система в България и как ученическите идеи за промяна не се приемат. Заглавието е „Тук може само „Не може“. 

Акцент в проявата бе представянето на новия сборник с произведения на наградените от последните пет издания на конкурса, дело на изд. “Сиела”.

Както е традиция в този конкурс, освен награди за учениците, бяха премирани и техни любими преподаватели. Наградите получиха две преподавателки: Пламена Калчева – учителка на Богомил, и Галина Марчева – на Анастасия. Наградените произведения ще бъдат качени на сайта на фондацията.