Производителите на цигари са принудени да отпечатват върху кутиите шокиращи снимки, за да предупредят пушачите за рисковете от тютюнопушенето и да ги откажат от порока. Тази практика отскоро е въведена и у нас, и предизвиква немалко възмущение сред любителите на тютюна, които смятат, че по този начин насила ги карат да мислят за болести и близкия си край.

Една от най-често разпространяваните картинки изобразява мъж в болнично легло, от чиято уста стърчи аспиратор. Шегаджии твърдяха, че това е популярният водещ Димитър Рачков, а това стана повод за вестникарски материал. На снимката със сигурност не е Рачков. Но снимката се разпространява и у нас, заедно с други зловещи кадри.

04%d0%bf%d1%83%d1%88%d0%b0%d1%87

За 54-годишния германец Харалд Молтер обаче шокът от една такава снимка бил двоен. На изображението върху кутия „Честърфийлд“ Молтер разпознал… себе си! „Това със сигурност съм аз, след претърпяна мозъчна операция през 2001 г“, заявява той.

Молтер не може да си обясни как снимката му е попаднала върху цигарените кутии, тъй като производителите на цигари нямат авторски права върху нея. Той възнамерява да си търси правата по съдебен път.

Това не е единственият такъв случай в Европа. През юни австрийка разпозна на снимка починалия си съпруг, а в Белгия мъж видя на кутията умиращия си баща. У нас засега още никой не се е разпознал.