Ана Гройс, PZdnes.com

В  ЦСРИ – Пазарджик днес бе даден официалният старт на 15-тата поредна кампания за борба с рака на гърдата инициирана от „Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик и 11 – та кампания за борба с рака на гърдата под патронажа на кмета на Пазарджик – Тодор Попов. Той спази традицията и лично уважи годишнината и старта на кампанията. Спaзихме едно обещaние, което бяхме дaли и се рaдвaм, че тук се рaботи и товa личи, кaзa Тодор Попов.

От 13:30 ч. в ЦСРИ на лица с онкологични заболявания в гр. Пазарджик при отворени врати ще се проведе презентация от Д-р А. Томова – Началник на І-во вътрешно отделение в Комплексен онкологичен център гр. Пловдив, Член е на най-важните научни дружества в сферата на световната и европейска онкология – ESMO, ASCO, BUON и БОД. Темата на презентацията е: „Възможности и предизвикателства за пациентите с онкологични заболявания”.

От утре лекари ще преглеждат записалите се по график. От края на месеца ще започнат прегледи с ехографа в Пазарджик и региона. Пътуващият ехограф ще бъде позициониран навсякъде, където получим покана да отидем на място и има записани над 10 жени за профилактичния преглед, който е с непроменена цена от 10,00 лв. За сравнение здравната каса не покрива ехографията и прегледа струва над 25,00 лв., каза Мария Чергарова, основател на Центъра.

По време на 9 – та и 10 – та кампании за борба с рака в Пазарджик и областта, процентното съотношение на открита патология при прегледаните хиляди жени беше 1 към 10.

Разширен репортаж за събитието – ТУК