Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, разпространявала неистински парични знаци в страни от ЕС.

Иззети са фалшиви банкноти с номинал от 50 и 100 евро за над 3 милиона. При операцията, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, са задържани осем души

Специализирана полицейска операция е проведена вчера и днес с участието на служители на ГДБОП и следователи от Следствения отдел на Специализираната прокуратура.

Неутрализирана е организирана престъпна група, изработвала и вкарвала в обръщение фалшиви банкноти от 50 и 100 евро. Подробности за успешната реализация оповестиха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов, ръководителят на Специализираната прокуратурата Иван Гешев, началникът на сектор „Фалшификации“ – ГДБОП комисар Антон Алексиев, както и представител на Европол, преди два дни.
Това е пореден пример за добрата работа на ГДБОП и Специализираната прокуратура -заяви главен комисар Костов и допълни, че акцията е проведена в пълен синхрон с европейската полицейска служба. До реализацията вчера се е стигнало след няколкомесечно разследване. То е започнало в началото на месец май, когато спецполицаите добили оперативна информация за група, занимаваща се с изработване и разпространение на неистински парични знаци, поради което представлява сериозна заплаха за европейския пазар.
Експертът от Европол Йерун Пийтърс изтъкна добрата работа на служителите на ГДБОП и постигнатите резултати при реализираната мащабна акция. Усилията ни са насочени да постигнем по-безопасна и с повече сигурност Европа и България направи именно това – бе оценката на Пийтърс.
В хода на акцията, на адреси в София и Пловдив, са задържани осем души, част от които в момент на договаряне на сделки в столицата.  Проверени са 14 адреса. От склад, намиращ се в промишлената зона Пловдив, е иззета печатарска машина, много нарязани банкноти с номинал от 50 и 100 евро на стойност над 3 милиона.
Изяснено е, че групата е разпространявала неистинските парични знаци в повечето страни от ЕС.
Образувано е следствено дело, предстои на задържаните да бъдат повдигнати обвинения и да им бъде наложено прокурорско задържане до 72 часа. Продължават процесуално-следствените действия.

08%d0%b1%d0%be%d0%bf2 08%d0%b1%d0%be%d0%bf3 08%d0%b1%d0%be%d0%bf4 08%d0%b1%d0%be%d0%bf5 08%d0%b1%d0%be%d0%bf6 08%d0%b1%d0%be%d0%bf7