Шефът на Адвокатската колегия в Пазарджик – Валентин Карабойчев стана носителят на наградата „Читател на годината“, която за първи път се присъжда от Държавен архив в Пазарджик. Днес ведомството отбелязва професионалния си празник и своя 65 годишен юбилей в цялата страна. За да отбележи рождения си ден, отваря врати за всички любопитни.

10%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b22

Освен традиционните документи, които се съхраняват в Държавен архив днешните търсачи на история могат да ползват и дигитални, каза директорката Ненка Иванова. Документите се съхраняват както в самата сграда, така и във виртуалното пространство, като входът за там е през сайта на Държавна агенция „Архиви“.

Целта на инициативата е общественото внимание да бъде насочено към значението и функциите на архивите и съхраняваното в тях архивно богатство, с цел утвърждаването им като една от уважаваните културни институции в страната.

10%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b8%d0%b21

Пазарджик има привилегията да притежава изключително богата колекция от вещи и кореспонденция на големия поет Теодор Траянов. Постоянната експозиция може да бъде посетена от всеки почитател на негоото творчество, а също така и от неговите изследователи.

Гостите на тържеството днес имаха възможността да се запознаят с експозицията, която е аранжирана от художника – сценограф Марин Маринов.

DSCF4478

Освен адвокат Карабойчев, награда за читателски интерес получи и Божурка Спасова. Припомняме, че юристът бе инициатор и създател на мащабна изложба за създаването на Адвокатската колегия в Пазарджик. Тя бе представена в Регионалния исторически музей в Пазарджик през миналата година, а голяма част от документите и снимките в нея бяха предоставени от Държавен архив – Пазарджик.

Партньор в инициативата на Държавна агенция „Архиви“ е организацията Джуниър Ачийвмънт България.э фАрхивите в страната ще посрещнат своите гости в читални и архивохранилища, за да видят уникални и особено ценни архивни документи, реставрация на увредени документи, демонстрация на извършваните дейности и услуги, тематични изложби, да присъстват на срещи с дарители на документи и на представяне на техни книги, на представяне на тематичните дигитални колекции на Агенцията, на Информационната система на държавните архиви, на дигитализацията на архивни документи и др.

За всички архиви в страната Денят на отворени врати започна в 11.00 ч. и ще приключи в 17 ч.