Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Димитър Главчев насрочи извънредно заседание на парламента за утре – 14 октомври. Това съобщиха от пресцентъра на НС, цитирани от „Фокус“. Заседанието е с начален час 09:00 часа, а в дневния ред са включени три точки.

Първа тока предвижда разглеждането на Проект на решение за отмяна на Решение на Народното събрание от 12.10.2016 г. за работата на НС през октомври и ноември 2016г. Вносители на проекта са народните представители Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Ангел Найденов и Жельо Бойчев. Втора точка предвижда разглеждане на Проект за решение във връзка с Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада, от една страна, и ЕС и неговите държави членки, от друга страна. Трета точка от програмата на извънредното заседание предвижда провеждането на парламентарен контрол.

Междувременно ДПС поиска саморазпускане на Парламента. ДПС би подкрепило подписката на БСП за насрочване на извънредно заседание на парламента, но само ако единствената му точка в дневния ред е да се саморазпусне и да се определи дата за предсрочни парламентарни избори. Тоа обяви лидерът Мастафа Карадайъ, а поводът е удължената ваканция на депутатите, приета по идея на „Атака“.

„Народното събрание е единственото място за политическите дебати. За ГЕРБ то е цирк, където те играят на криеница и все други са им виновни“, заяви Карадайъ. Според него така управляващите се криели от коментар за променящата се геополитическа обстановка и за протестите на миньорите в Бобовдол, а ситуацията в страната приличала на „необявено извънредно положение“.

След Карадайъ и лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че е склонен да подкрепи подписката на БСП, но той постави друго условие – да се приеме тяхното предложение за отпадането на ограничението от 35 секции и създаването на комисията за „Белене“. Кънев напомни, че дори в БСП да се съгласят, ако от депутатите от ГЕРБ не дойдат на заседанието, то ще се провали.

Кънев настоя премиерът Бойко Борисов да си свика народните представители или лично той да поеме политическата отговорност. Кънев определи решението за ваканцията на НС като „крайна политическа безотговорност“ и обясни, че по конституция Министерският съвет има инициатива за свикване на извънредно заседание на парламента.