На празника на Света Петка не празнува село Света Петка. И никога не е празнувало на тази дата. Селото се е сдобило с това име по време на Възродителния процес, като преди това е било преименувано многократно. Днес там няма празник, защото в селото няма хора, които изповядват православието.

За сметка на това в областта над три хиляди семейства ще потачат светицата – закрилница, която се слави с това, че помага на слепи да прогледнат. Лековито аязмо има и в пазарджишката и в пещерската църква носещи името на християнката.

Кои са най-известните кръстени на нея?

petko petkovКметът на БрациговоПетко Петков, който скоро ще отбележи и една година от началото на мандата си.

За своя имен ден той най-напред почерпи своите колеги в общината, а те му бяха подготвили подарък.

Довечера кметът ще почерпи семейството  и най-близките си приятели.

14%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be%d0%b2

Негов съименник е авторът на филма „Аз обичам Пазарджик“ – Петко Петков, който само преди няколко дни получи благодарности за единадесет минутния филм рекламиращ областния град.

Припомняме, че целият филм бе създаден на абсолютно доброволни начала, а времето по заснемането му отне една календарна година, тъй като авторът бе решил да улови в обектива си очарованието на всички сезони и гледки през всеки един от тях в Пазарджик.

Филмът вече може да се види, той има субтитри на английски и руски език, така че можете да спомогнете за популяризирането му в мрежата и сред вашите приятели. 14%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d1%82%d0%b5%d0%b2

Изключително популярен именик днес е и д-р Петко Митев, който оглавява Областната дирекция по безопасност на храните.

Слънчевият му характер го прави любимец не само на сегашния му екип, а и на тези, които е оглавявал преди това.

Следващият виден именик е Петко Проданов – главен архитект на Община Септември, на него градът дължи голяма част от решенията за обновяването на парковете и градинките в центъра, като това е само видимата част на нещата.

14%d0%bf%d0%b5%d1%82%d0%ba%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d1%81%d0%b5%d0%bf%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8

Иначе на гърба му тежат още много важни решения свързани с променянето на облика на тракийския град, както и частни строежи на гражданите.

14%d0%bf%d0%b0%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%ba%d0%b5%d0%b2%d0%b0

Имен ден днес бележи и актрисата Парашкева Джукелова, която е родом от Панагюрище. Паца, както си я наричат там ще посрещне празника със семейството си в София. Тя е възпитаничка на НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов. Наред с големият брой филми на малкия екран и в киното, тя може да се похвали в биографията си и със снимки в “Ловджийска чанта” (1996), партньорство с Кристоф Ламбер във “Версанжеторикс” (2001), солидно присъствие като любимата на Ванцети във филма “Сако и Ванцети” (2005), съпруга на Патрик Суейзи в “Икона” (2005) и др.

Паца остава впечатлена от професионализма и поведението на известния актьор. Ламбер показва с всичко, че я приема като равна с равен. Когато снимат нейната гледна точка, той лично й подава репликите. Когато снимат неговата гледна точка, той настоява тя да остане и да му подава репликите.

В “Икона” има два снимачни дни с Патрик Суейзи – един от най-грациозните и елегантни холивудски актьори. Тя играе негова съпруга и е рускиня. В първия ден имат фотосесия – снимат се край Паметника на Съветската армия за семейния албум. Във втория разиграват грозен семен скандал, при който тя го изхвърля от къщата, защото я е излъгал. “Патрик беше чаровен и много мил човек, страхотен професионалист и изключително добронамерен. Никаква звездомания. Работихме равностойно и приятно. Правеше всичко възможно, за да се получи сцената и да изглеждаме като семейна двойка, която се кара и мрази истински.”

Такъв спомен пази актрисата за Патрик Суейзи, който почина през септември 2009 г. от рак на панкреаса. Последната засега роля на Джукелова е в “Съдилището” на Стефан Командарев. Играе Кера – неголяма, но с много нюанси роля. Тя е добрата съседка на вдовеца Митьо Петров (Асен Блатечки) – тъжна и самотна, но с надеждата, че един ден той ще й обърне внимание.

Имен ден днес трябва да честитим и на изключително скромната и изцяло отдадената на работата и сина си Емануил – нотариус Петкана Минева.

Ако всички тези хора са в кръга на вашите приятели, то непременно ги поздравете, ние им пожелаваме да бъдат здрави и да продължат своя успешен път напред.