Президентът е силен не с власт, а с влиянието си, заяви днес в Пазарджик президент Георги Първанов, който взе участие в пресконференция със свои съпартийци.

17%d0%bf%d1%8a%d1%80%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b24

 

Един от поводите за тази констатация бе снимка от 2002 г. в Прага, където Първанов се среща с американския президент Джордж Буш по време на международен политически форум. 

17%d0%b1%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%b0%d0%bd

Снимката накара президент Първанов да разкаже за необичайния подарък, който той направил на Буш по време на визитата си в Щатите. След като напуснаха президентството след изтичането на мандата Джордж и Лора Буш са броили $430 за рунтавото кутре Балкан, което той им подарил.

Съгласно закона обаче, за да запази Балкан за себе си, президентът трябвало да го купи. Затова Буш поискал оценка на четириногото от правителството, както повелява щатският закон. Той гласи, че президентите не могат да задържат за себе си подаръци от чуждестранни гости, които струват над $305. Правилото е въведено от опасения, че тези, които са дарили скъп подарък, могат да влияят върху щатската политика. Даровете на президентите се смятат за собственост на американския народ, но държавният глава може да плати на министерство на финансите и да си купи онзи подарък, който иска да задържи за себе си.

Кутрето Балкан било оценено на $430. Първоначално Буш искали да отведат кучето в ранчото си в Тексас, но си дали сметка, че то няма да понесе жегите там.  Те поверили Балкан в ръцете на тяхна близка приятелка от българо-американски произход в щата Мериленд. Черно-белият Балкан е каракачанска овчарка.

Не искам да се хваля, но по времето, когато бях президент съм се срещал тук с Буш, със Саркози, с Путин, с испанския крал, неколкократно е идвал Барозу. За последните пет години колко пъти тук дойдоха хора от такъв ранг, за да се срещнат с Плевнелиев? Не е идвал даже македонския президент, заяви Първанов.

Ивайло Калфин може да отвори вратите на България както към Запада, така и към Изтока, и да упражни влиянието си в Брюксел. Това засилва необходимостта ние да подкрепим тази кандидатура. От всички възможни кандидати срещу ГЕРБ, той е с най-голям политически потенциал до сега и може да събере подкрепа и от други политически сили, каза още Първанов. Затова българинът трябва да избере този кандидат, който излъчва диалогичност, стабилност, подготвеност и най-вече мъдрост.