Комисията за защита от дискриминация ще разгледа в четвъртък преписка, образувана по жалба на Н.А. и И.А. от Пазарджик, съобщиха на сайта на КЗД.

В жалбите си двамата обясняват, че са били възпрепятствани да се повозят на водно колело в езерото, на парк Стадиона в Пазарджик. Случката е била през лятото на 2015 ., а по думите на потърпевшите възрастен мъж, който потвърдил, че е отговорникът за колелата, по неучтив начин им отговорил: „Вие не може да се качите, забранено е за цигани, циганите не могат да се качат…забранено ми е да позволя на цигани да покарат“ (цитат от жалбата).

На въпроса кой му е наредил да не допуска цигани, отдалечавайки се от тях, мъжът им отговорил, че няма да им каже нищо и ако имат някакъв проблем, да се обърнат към полицията.

Жалбоподателите послушали думите му и се свързали на телефон 112, с районното управление на МВР в Пазарджик, където сигнализирали за случая. С патрулен автомобил на мястото пристигнали дежурните служители на МВР, на които подробно описали така възникналата ситуация.

От община Пазарджик сочат, че от нейна страна не са извършени дискриминационни действия и не са издавани подобни разпореждания спрямо лица от ромски произход.

А.П., отговорникът за колелата, подчертава, че когато е казал на младежите, че за предоставянето на водно колело било необходимо да им се издаде талон срещу сумата от 20 лв. като гаранция, която се възстановявала при връщането на водното колело в изправност, двамата мъже започнали да недоволстват, да го нагрубяват и дори накрая извикали полиция.