Божидар Георгиев-Кравата, който бе издирван заради стрелбата по Митьо Очите, се е предал сам в полицията във Велико Търново, съобщиха от МВР. Той се кри от правосъдието в продължение на повече от 4 месеца.

Според прокуратурата групата му има силни позиции в наркоразпространението в Слънчев бряг от години. Не е ясно какво точно е довело до конфликта с Митьо Очите, но след покушението колата на жената на Божо Кравата беше взривена.

Божидар Георгиев Кузманов, известен в Слънчев бряг като Козела, а в Пазарджик като Кравата е съден като участник в бандата за разпространение на наркотици на Стойо Стефанов-Тото „Монопола“ в Пазарджик, пише „Новини.бг“. Той е обвинен, че е част от 18-членната банда, която в продължение на 6 години – от 2002 до 2008 г. разпространявала наркотици. Обвинител по делото е сегашният окръжен прокурор на Пазарджик Васил Малинов. Всички от бандата сключват споразумение с прокуратурата. Лидерът Тото получава ефективна присъда от 4 и половина години.

Божидар Кузманов, който в обвинителния акт е описан като член на ударната силова бригада на бандата е осъден условно на 2 и половина години затвор, като излежаването на присъдата е отложено за срок от 4 години. Споразумението е сключено през октомври 2009 г. С решението е възложено възпитателна работа по Кузманов да се извърши от наблюдателната комисия към Общински съвет-Пазарджик. Кузманов е осъден да плати и 1531 лв. съдебни разходи, става ясно от споразумението.

За 7 години най-голямата наркобанда в Пазарджик „Монопола“ е пласирала 100 кг. хероин, реализирала е оборот от 7,5 млн. лв, а чистата печалба се изчислява на 5,5 млн. лв., сочи обвинителният акт. Организацията на Монопола е ясно изразена йерархична структура на пирамидален принцип, пишат местните медии през 2009 година. Ролята на нейните членове е строго разпределена. Начело на Монопола стои едноличен лидер – Стойо Стефанов-Тото.

Под него има един заместник Николай Златев – Баче Вас, който отговаря за транспортирането в града, разфасоването, складирането на голямо количество хероин в Пазарджик, както и за оперативните способи, използвани от групировката. Следващият заместник надолу в йерархията е Здравко Чомпалов – Дако, отговарящ за снабдяването с дрога на разпределителя Николай Николов – Кадъша. Последният зарежда отговорниците на уличните дилъри. Пряко подчинена на Кадъша е така наречената ударна група, към която е Божидар Кузманов. След присъдата Кузманов се изнася от родния си град, а няколко години по-късно се появява в Слънчев бряг.

В началото е част от орбитата на известен поморийски бизнесмен, но след това започва да работи самостоятелно. 33-годишният Божидар Георгиев Кузманов няма нито едно търговско дружество на свое име. Ресторант „4You“, в който избухна престрелката между враждуващите групировки на Кузманов и Митьо Очите, се управлява от дружеството „Оксижен 2013“ ООД. Справка в Търговския регистър показва, че формалните му собственици са 34-годишният Николай Мариянов Иванов от Варна и 31-годишният Данаил Анжелов Петков от Добрич. Фирмата е регистрирана на домашния адрес на Петков.