19%d0%bd%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be

Изложба посветена на 85 години от рождението на бургаския живописец Ненко Токмакчиев ще бъде открита тази вечер в ХГ“Станислав Доспевски“ в Пазарджик, съобщи директорът Леон Бабачев. Творецът е починал преди две години, но неговите платна и акварели разказват и ще продължат да разказват приказки за морето.

Впечатляващата колекция включва повече непоказвани акварели на художника от фонда на Градска художествена галерия „Петко Задгорски“ – Бургас, 7 картини, предоставени от галериите в Сливен и Ямбол, както и 2  акварела – „Алея“ и „Утро“, предоставени от фамилията, които носят особенния почерк и сантимента на семейните цености. В непосредствена близост до красивите платна, в обособени витрини ще бъдат показани оригинални бележници с рисувани скици на художника.

Ненко Токмакчиев е роден на 13 април 1931 г.. Баща е на известния актьор Тончо Токмакчиев.

През 1957 г. завършва специалност театрална живопис в Художествената академия. След това, до 1959 г. работи като художник на драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, а от 1959 до 1961 г. – във Видинския драматичен театър.

След 1961 г. Токмакчиев продължава развитието си като живописец и пет години по-късно прави първата си изложба в град Айтос. Прави предимно пейзажи, композиции и портрети, като предпочита акварела. Значими цикли в творчеството му са „Пристанища“, „Корида“, „Съединението на България“.

Има редица самостоятелни изложби в Бургас, Велико Търново, Пловдив, София, Търговище, Ямбол, както и в Алжир, Австрия, Сирия и Унгария. Част от картините му са в колекциите на Националната художествена галерия и Софийска градска художествена галерия.

През 1971 година е награден с орден „Кирил и Методий“, а от 2001 г. е почетен гражданин на Бургас.